Nederlandstalige tekstadventures

Hieronder staat een lijst van Nederlandstalige tekstadventures die ooit gemaakt zijn. Alhoewel ik er naar streef compleet te zijn, zal ik dat doel wel nooit halen.

Een oudere versie van deze lijst had ik al aan iemand gestuurd voor ik op het idee kwam om een database met Nederlandstalige tekstadventures op het web te zetten...

Ik heb helaas niet de tijd gehad om van onderstaande gegevens te verifiëren of ze kloppen.

Zie ook de boekenpagina.
 

Legenda:     ---     niet van toepassing
      ???     onbekend
      INF     Op alle platformen waar een Inform-interpreter voor bestaat (dat zijn er heel veel).

 
Naam Auteur; Softwarebedrijf; Uitgever Systemen Noten
Adventures! Een gids met 3 spannende avonturen voor de ... Hal Renko & Sam Edwards; ---; Addison-Wesley, Uitgeverij Omikron, Enschede C64, MSX, Atari XL/XE, Philips P2000, ZX Spectrum Een boek met drie in te typen adventures. Ik kan me nog wel herinneren dat ik er in de winkel verlekkerd naar keek, maar kopen deed ik toch maar niet, omdat het heel veel tiepwerk leek. Vertaling uit het Engels. Alex Dijkstra vult aan dat in de titel, op de plaats van de puntjes, de naam werd ingevuld van de computer waar het boek voor geschreven was: "Uit 1985. Het boek bevat drie adventures en aan de hand van deze adventures wordt geleerd hoe je zelf een adventure kunt schrijven. Het gaat om de volgende spellen: De schat van de Inca's, De vloek van Nefre a Toth en Het geheim van Landusie. Op een opmerking op de eerste pagina zijn de boeken voor de C64 en MSX volledig identiek qua inhoud. Er is geen verschil tussen de programmacode." Volgens Alex zijn de ISB-nummers: 9067890138, 9067890391, 9067890146, 9067890405, 9067890278.
Anonimus John Vanderaart; Radarsoft; ??? C64 Een "grafisch real-time tekstadventure" uit 1984. Seeing is believing! Bevrijdt de dwerg Ghnomus van zijn goudschat. Denk aan een ramps-and-ladders-achtig spel, maar in plaats van een joystick gebruik je traditionele tekstinvoer om je poppetje te bewegen. Bron: Youtube / ZeroZip.
De antagonisten Hal Renko, Sam Edwards; ---; Uitgeverij Omikron, Enschede ZX Spectrum, C64 Alex Dijkstra meldt dat dit boekspel uit 1985 en dat er cassettes te koop waren waarop het spel stond, zodat je het spel niet zelf meer hoefde in te voeren. Als ISBN's noemt hij: 9067890197 (C64, boek), 9067890308 (C64, cassette met het spel), 9067890189 (ZX-Spectrum, het boek), 9067890294 (ZX-Spectrum, cassette met het spel).
Aurum John Vanderaart (DRJ); Radarsoft; ??? C64 Opvolger van Steen der Wijzen.
Avontuur in Egypte (1) Ad C. 'Beardy' Lockhorst/id./id. Windows-PC Schrijft de auteur: "Tekstavontuur met complete MUIS-bediening, alleen voor de (goede en slechte) eindschermen enige graphics." In 2011 uitgebracht.
Avontuur in Egypte (2) Will Crowther, Don Woods, Yuri Robbers/id./id. Z-Code Vertaling van het beroemde Adventure. Te downloaden.
De Baron Victor Gijsbers/id./id. Z-Code Is samen met de Engelse vertaling te downloaden. De laatste won de Spring Thing 2006-wedstrijd!
De Cederick ???/Data skip software/Eriksoft ZX Spectrum Alex Dijkstra: "Uit 1985. Met plaatjes. Je moet negen schatten verzamelen in en rondom een kasteel. Hierbij moet je het opnemen tegen een ridder, een spin en een tovenaar. Ik heb alle schatten gevonden en het spel bijna uitgespeeld, maar sommige instructies zijn nogal vergezocht en staan ook niet in het overzichtje van commando's als je het commando LIJST intoetst. Een leuk detail van dit adventure is dat als je het commando MAP geeft je een plattegrond van het spel met (bijna) alle 53 locaties te zien krijgt en waarbij wordt aangegeven waar je je bevindt."
Chicago Olav Frijns & Otto Steinbusch; ???; ??? PC HWM schreef ooit in het gastenboek: "Shareware. Hoewel het wel een tekstadventure is, moeten de woorden (en daarmee akties) gekozen worden uit een woordenlijst. Chicago is het vervolg op Moskou, dat ik overigens zelf nooit gezien heb...."
Colditz Hans-Peter Ponten; Red Arrow Software; Red Arrow Software C64, VIC-20 Auteur Hans-Peter Ponten meldt zich; geeft aan dat het spel in 1981 is geschreven en destijds via beurzen en postorder werd verkocht.
Het document Wouter ten Brink; ???; ??? PC Wouter ten Brink schrijft: "Uit 1992, Deltadventure #1" en "[vingeroefening] voor een omvangrijk en complex spel waar ik in het verleden ooit aan begonnen ben, maar waar helaas nooit meer iets van geworden is".
Don Madusak ???; TD-soft; ??? MSX Alex Dijkstra rapporteert dat dit spel in 1989 is uitgegeven en vervolgt: "Was een listing in MSX gids 21 (voorloper van de Software Gids)"
Dracula Ronald van Woensel; Incore automatisering; Cyco PC, CP/M, Commo-
dore PET
Zoek de graaf op in zijn kasteel. PC-versie is down te loaden van http://www.cosninix.com/dracula/.
Er is een uitgebreide oplossing (10 kB, TXT) van de hand van John Stigter.
De Drang naar Avontuur Wouter ten Brink; ???; ??? PC Wouter ten Brink schrijft: "Uit 1993, Deltadventure #2" en "[vingeroefening] voor een omvangrijk en complex spel waar ik in het verleden ooit aan begonnen ben, maar waar helaas nooit meer iets van geworden is".
Dream Prisoner Alex van Oostenrijk en Alex Lentjes; Procurion 9; --- DOS 5+, Windows Engelstalig spel. Down te loaden (met hints en een walkthrough) op IF Archive. Branko: "Vind de objecten! Je komt in een geheimzinnig kasteel terecht, met vreemde bewoners. Om weer naar buiten te komen moet je vier objecten vinden en daar iets mee doen op een 'hoge plaats'."
De eenzame Galgalad Lasido R. Famisol; Uptime; ??? MS-DOS Alex Dijkstra: "Uit 1989."
De erfenis (1) ???; Infogrames; ??? MSX Scott Poolen: "Er zijn bij mijn weten een aantal MSX adventures die ofwel van oorsprong Nederlandstalig zijn, ofwel vertaald. Een ervan heet De Erfenis." Alex Dijkstra: "Dit spel is niet echt een tekstadventure maar een grafisch adventure wat grotendeels met joystick gespeeld dient te worden. Er moeten echter ook een aantal keer iets ingetoetst worden. Het spel is een vertaling uit het Frans en is ook in het Engels en Duits verschenen."
De erfenis (2) Alex Dijkstra; ???; ??? MSX, C64 Alex Dijkstra meldt: "Jawel, door mij. De MSX-versie is verloren gegaan, de C64-versie bestaat nog wel, op cassette. Voor de C64 bestaat er ook een Engelstalige versie. Het spel is destijds slechts op zeer kleine schaal verspreid, maar wel in verschillende landen (Australië, Ierland, Nederland en Engeland)"
Zowel dit spel als Alex' eigen vertaling "The Inheritance" zijn als freeware via het IF Archive te verkrijgen.
Alex meldt ook: " De Engelse versie was namelijk een verbeterde versie van de oorspronkelijke Nederlandse versie. De Erfenis was het eerste adventure dat ik ooit heb geschreven. Ik ben later nog aan een paar andere adventures begonnen, maar heb nooit meer tijd gehad om deze af te maken. Het spel kent naast de gebruikelijke commando's ook: HELP, SCORE, RAMLOAD, RAMSAVE en maakt een verschil tussen ONDERZOEk (de kamer wordt onderzocht) en ONDERZOEK [VOORWERP] (het voorwerp wordt onderzocht)."
Farao - het avontuur Otsen en Wenners; All-in-1; --- MS DOS Eind 1998 geschreven, het spel speelt zich in een pyramide af en is te downloaden van http://www.ifarchive.org/indexes/if-archiveXgamesXpcXdutch.html. Een kaart vind je op www.nostalgia8.org/plaatjes/faraokrt.jpg.
Het geheim van de drie burchten Albert Sickler, Loek Klaassen en Martin Keesen; Omikron; Kluwer Technische Boeken MSX, C64-128, Atari 600 Een boek met een adventure dat je moet intypen, maar daarna heb je het boek nog steeds nodig. ISBN 90 201 1951 6 (voor de C64 en Atari 9020119877 en 9020119885 respectievelijk). Aanvulling Alex Dijkstra: "Uit 1986. Het eerste deel van het boek bestaat uit een programma dat dient te worden ingetoetst. Het laatste gedeelte van het boek zijn genummerde tekeningen. Deze nummers corresponderen met de locaties in het spel. Op de tekeningen zijn ook aanwijzingen te vinden die in het spel zelf niet aanwezig zijn. Je moet uit iedere burcht een beeld halen dat door een monster of ridder bewaakt wordt. Deze drie beelden moet je in een toren met drie nissen zetten om een vloek of zoiets op te heffen."
Martin Keesen vult aan: "Albert Sickler is een van de vele pseudoniemen van Kasper Boon. Samen met Alex Pelsmaeker vormde hij het duo Hal Renko en Sam Edwards. [...] Het geheim van de drie burchten moest in Basic en de oplossing mocht niet uit de listing te halen zijn. Uiteindelijk is dat gelukt op acht pagina's. [...] Het boek van Het Geheim van de Drie Burchten bevat tekeningen van Loek Klaassen waarop hints staan. Ik ben nog steeds van plan om een Java-uitvoering te maken met daarin de gescande pagina's van het boek." Inmiddels bestaan er een Android- en IOS-variant van dit spel.
Het geheim van Delft ???; AVCO; TU Delft PC Scott Poolen: "Het Geheim van Delft werd in 1992 uitgegeven door de TU Delft ter gelegenheid van hun 150-jarig bestaan. De ontwerpers noemden zich AVCO maar ik weet niet of dat een bedrijf of [studenten-? BC]vereniging of gewoon een groepje studenten/docenten is. Het spel werd voor 29,95 verkocht." Iemand wijst erop dat Youtube-kanaal DosDaysAreOver een walkthrough heeft.
Ghalim de Donkere, deel 1/2: de reis Lasido R. Famisol; Uptime; ??? MS-DOS Alex Dijkstra: "Uit 1989." Lasido R. Famisol corrigeert de naam: het is niet De Donkere Reis, maar De Reis.
Ghalim de Donkere, deel 2/2: de burcht Lasido R. Famisol; Uptime; ??? MS-DOS  
Gravity? ???; ???; ??? ??? ???
Groot avontuur 1 ???; ???; ??? C64 ???
Groot avontuur 2 ???; ???; ??? C64 ???
Havena Patrick Rietbroek; MSX-gids; ??? MSX Alex Dijkstra meldt onder andere: "Uit 1990. Klassiek adventure: voornamelijk tekst en enkele eenvoudige afbeeldingen, dus geen arcade problemen, Je krijgt van een oude vrouw de opdracht in haar huis een schatkaart te vinden. Deuren, ladders, kasten en alle andere elementen van een echt adventure."
Henk ???; Apache/Bloem; ??? ??? Zie Het Zwaard van de Koning.
Hollanditis John Vanderaart & Wijo Koek; ???; ??? C64 Het eerste spel dat ik ooit kocht (in een tijd dat je alleen maar kopieerde), omdat het nieuw slechts 25 gulden kostte (de meeste spellen waren toen ook al 100 gulden duur). Met plaatjes, maar ik meen me een tekstparser te herinneren. PW bevestigt dit.
Horror Hotel John Vanderaart (DRJ); ???; PCM/VNU Business Publications BV MS-DOS "Het spel is (c) 1988 DRJ/PCM. Als ik het me goed herinner kon je het spel indertijd via de PCM bestellen voor een tientje of zo." (Beschrijving: Gerhard Hoogterp) Gert Vonk meldt: "Zat gratis bij een uitgave van PCM in 1990. Het was een DOS-spel, al heb ik het ook gespeeld onder Windows 3.1." Alex Dijkstra: "Het spel is alleen in DOS-modus te spelen, omdat je op de printscreentoets moet drukken om het spel te starten, en in Windows werkt dit niet."
Het Huis Boukje de Vries?; ???; Eurosystems online: HTML + Javascript Het doel van Het Huis is het huis te verlaten. Dit spel is wat in het Engels een Create Your Own Adventure heet: in plaats van dat je in vrije vorm opdrachten kunt geven, krijg je twee of drie acties voorgeschoteld waarvan je er een moet kiezen. Afhankelijk van de keuze die je maakt, krijg je een nieuwe situatie en nieuwe keuzes voorgeschoteld. Het is door de maker uitgeschakeld, maar kan op verzoek weer worden aangezet.
(was: op www6.eurosystems.nl/agm/, was: http://claxon.eurosystems-it.nl/agm/ te spelen. Je moet er Javascript voor aan hebben staan.)
Huis van Over Pim Nijdam; ---; --- online: HTML of HTML + cookies + Javascript http://noble.xs4all.nl/huisvanover/pages/index.htm was: http://www.xs4all.nl/~fnijdam/huisvanover/
In den beginne ???; Radarsoft; ??? C64 Jan Lubbers schrijft: "'In den beginne' was een klein spel waarbij je een Commodore-64 moest kopen en thuis installeren, er kwamen volgens mij een V&D en een Dixons voor in het spel. Als je het spel uitgespeeld had kon je meedoen aan een wedstrijd om een prijs te winnen. [Citaat uit het spel: 'Je bent nu de trotse bezitter van een heuse C64!' ofzoiets]." Alex Dijkstra meldt dat dit spel uit 1984 is.
Inspecteur Banaan Lambert Wolterbeek-Muller en Peter Bonjernoor; ???; Davilex PC Scott Poolen: "Inspecteur Banaan was geen tekstadventure maar een gewoon grafisch point & click adventure à la Sierra."
IT- De Adventure Van De Eeuw Hal Ranko & Sam Edwards; ---; Uitgeverij Omikron MSX, C64 Alex Dijkstra: "Was een listing in een boek met MSX-programma's en is ook over de radio uitgezonden." Later vult hij aan: "1984, ISBN 9067890049. Het was een programma in het boek 'Kosmische spelen voor uw Commodore 64'. Mogelijk stond het ook in Fantastische spelen voor uw Philips MSX (ISBN: 9067890324), Miraculeuze spelen voor uw MSX (906789012X), Spectaculaire spelen voor uw ZX-spectrum (9067890014), Tergende spelen voor uw TI 99-4a (9067890022), Verslavende spelen voor uw VIC 20 (9067890030), Zinderende spelen voor uw ZX81 (9067890057) en/of Afmattende spellen voor uw Atari (9067890065)."
Jutter R. Koning; ???; ??? PC Ondertitel: "Een spel van zon, zee, zout en visserstruien". Freeware uit 1992. Uit de handleiding: "Een tekst-adventure met Bram Boontjes, jutter op Texel. De opdracht die ik u op dit moment mag geven is wat vaag. 'Wees een ambitieus jutter' zou hij kunnen luiden. Lees de inleiding in het spel maar, en kijk wat er gebeurt."
Key Fighter Jeroen Kwast; JJK Research Limited; ??? ZX Spectrum Alex Dijkstra schrijft: "Uit 1984. Je bent een grot binnengegaan en de toegang is achter je dicht gevallen.Je moet een gouden sleutel zoeken om de grot weer uit te kunnen. De grot wordt bewoond door goblins."
Branko vult aan: Homepage Jeroen Kwast op XS4All, JJK Research Limited heet nu Thunderware Research Center, en programmeert nog steeds.
Kinderen van de wind ???; ???; ??? C64, MSX2 Alex Dijkstra schrijft: "Er is ook een Franse en Engelse versie van. Het spel is geen echt tekstadventure. Er moeten met joystick dingen en plaatsen worden aangeklikt om verder in een Nederlandstalig verhaal te komen. Het spel is gebaseerd op de Franse stripboeken."
Knight Riders Adventure Enrico van den Boom; ???; ??? MSX Alex Dijkstra: "Dit spel uit 1989 was een listing in MSX Gids 20."
Koerier voor de Koning Matthijs Groen; ---; --- WWW Tekstadventure waarbij je telkens een beperkt aantal keuzes hebt. De koning is ernstig ziek. Als beste koerier van het land ben jij de aangewezen persoon hem medicijnen te brengen.
Koffie J.A.M. Kleijn; ---; --- PC Grafisch adventure met tekstparser voor alle handelingen behalve bewegen. Het doel: een kop koffie bemachtigen voor de tijd om is. Zie ook Koffie2.
Koffie2 J.A.M. Kleijn (afbeeldingen door W. van Heerebeek); ---; --- PC Het vervolg op Koffie, dat alleen onder EGA heet te werken (ik heb het zelf nog niet aan de gang gekregen).
Korenbloemen? ???; ???; Olivetti ??? Sjoerd Luiten: "Het [spel] maakte deel uit van een aantal spellen voor de Olivetti PC (bijna allemaal in ASCII). Deze 40 spellen konden worden opgeroepen vanuit het menu dat werd weergegeven als het programma werd opgestart. Hoe ik aan het spel gekomen ben weet ik niet, ik heb zelfs nooit een Olivetti PC gehad! In Korenbloemen (het heette anders maar in ieder geval iets met "koren") was een oom van de hoofdpersoon overleden. Vanuit zijn villa trok je door de omgeving om een mij volstrekt duister doel te bereiken." Later vult Sjoerd aan: "Ik weet vrijwel zeker dat de entries 'Korenvliet' en 'Korenbloemen' hetzelfde spel betreffen, en wel de adventure 'Korenvliet' (de naam waar ik destijds niet op kon komen). Wat mij opviel is dat het spel dat Sandra vermeldt voor de P2000 was. Ik vermoed dat het ene spel een conversie is van het andere."
Korenvliet ???; ???; ??? P2000, x86? Sandra: "Echt een geweldig spel was het destijds." Alex van Oostenrijk meldt dat het spel ook voor x86-computers te krijgen was. Sjoerd Luiten meldt: "Ik weet vrijwel zeker dat de entries 'Korenvliet' en 'Korenbloemen' hetzelfde spel betreffen, en wel de adventure 'Korenvliet' (de naam waar ik destijds niet op kon komen). Wat mij opviel is dat het spel dat Sandra vermeldt voor de P2000 was. Ik vermoed dat het ene spel een conversie is van het andere." Janny Looyenga stuurt de tekst van het openingsscherm op, wat duidelijk maakt dat dit spel gebaseerd is op de Adriaan & Olivier-boeken van Leonard Huizinga: "Welkom in Rittenburg. U heeft onlangs vernomen dat Uw exentrieke oom Wout overleden is. Het gerucht gaat dat deze oude zonderling het landhuis Korenvliet heeft nagelaten aan degene die zijn testament weet te vinden." Op het discussieforum meldt K. MacA.: "Het spel bekoorde vanwege het puur Nederlandse, onmoderne taalgebruik en de random verschijnende opmerkingen over de omgeving - 'Teunis komt langs op de fiets', zulk soort sfeerbeschrijvingen." Thorbj°rn Lindeijer schrijft: "Op de MSX had het spel naar mij bij staat een vel roze achtergrond met witte tekst."
Last in Amsterdam ---; ---; --- --- Zie Lost in Amsterdam
Lost in Amsterdam John Vanderaart; Computer! Totaal; IDG PC Voor een wedstrijd van het computerblad Computer! Totaal. Aanvulling door Rene van Hasselaar: "Freeware, hij werd bij de Computer Totaal weggegeven." Berend Harmens van Computer!Totaal echter: "Lost in Amsterdam was en is geen freeware, maar is in opdracht van Computer!Totaal gemaakt door John van der Aart." Alex Dijkstra meldt dat dit spel uit 1992 is.
Mandragore ???; Infogrames; ??? MSX Alex Dijkstra: "Dit spel is niet echt een tekstadventure maar meer een RPG. De opdrachten dienen te worden ingetoetst. Men beweegt met de joystick over de landkaart, maar in de gebouwen is het een tekstadventure met plaatjes. Het spel is een vertaling uit het Frans."
Moord in het flatgebouw ???; ???; ??? C64 Martijn van Opbergen meldt dat óf Moord in het flatgebouw óf Moordspel als Basicode-programma via de radio vanuit het programma Hobbykwartier werd verspreid. Janny Looyenga heeft het spel en spreekt tegen dat het als Basiccode via Hobbyscoop is verspreid (zie de databaseingang). Anton van Deurzen meent dat het uit een boek van Albert Sickler komt.
Moordspel Bert Stam, Zwolle; ???; ??? C64 Huisvlijt, alhoewel ik hem nooit gezien heb. Martijn van Opbergen meldt dat óf Moord in het flatgebouw óf Moordspel als Basicode-programma via de radio vanuit het programma Hobbykwartier werd verspreid.
Moskou ???; ???; ??? PC HWM schreef ooit in het gastenboek: "Chicago is het vervolg op Moskou."
Mr. Chip Nibble? John Vanderaart; ???; MCN?/Radarsoft? C64 en MSX Volgens FijneWiet is Mr. Chip Nibble door Radarsoft uitgegeven. Volgens Martijn is dit hetzelfde spel als De Nachtwacht "een spel dat bij MCN (Microcomputer Club Nederland) gebruikt werd voor een wedstrijd. Je moest 7 boeven vangen om het spel op te lossen, en dat kon alleen maar in 1 volgorde, anders miste je er een paar. Als je het gehaald had kreeg je een code en daarmee kon je iets winnen."
Het mysterie van Arendarvon Castle Hal Renko, Sam Edwards; ???; ??? C64, ZX Spectrum Vertaling uit het Engels. Martijn: "Dit is een adventure dat je kon intikken vanuit een boek. Het gaat over een kasteel waar je in rond kunt lopen, met mensen waarmee je (simpel) kon praten en zo, maar wat je nou de bedoeling was stond niet in het boek, en ik ben er nooit achter gekomen." Alex Dijkstra: "Uit 1985. Er waren cassettes te koop waarop het spel stond, zodat je het spel niet zelf meer hoefde in te voeren." Alex vult later de ISBN's van de C64 en ZX Spectrum-versies aan: 9067890111 en 9067890103 respectievelijk.
Mystery Tower Michel Jansen, Westervoort; ???; MSX gids, Amsterdam MSX Alex Dijkstra zegt dat dit spel uit 1987 is: "Tijdens vakantie betreed je een toren en de ingang stort in. Doel is de toren te verlaten met een in de toren verborgen schatkist."
Mystery Town ???; ???; MSX computer magazine MSX Alex Dijkstra: "Verschenen in een listingboek van MSX computer magazine. Ondanks de Engelse titel wel Nederlandstalig."
De nachtwacht John Vanderaart; ???; MCN C64 en MSX Zie ook de beschrijving van Mr. Chip Nibble. Alex Dijkstra mailt "Tot kort geleden had ik ook nog het bijbehorende MCN-tijdschrift. Bij een grote opruiming pas geleden heb ik het waarschijnlijk weggegooid (kan het momenteel nergens vinden)." twee pagina's uit MCN Magazine, waaruit blijkt dat dit een grafisch adventure is waarin je binnen 100 stappen 8 inbrekers in een magazijn moet vangen.
Nijmegen avontuur / Nijmeegs avontuur Wim Couwenberg; ---; --- PET, C64 Geschreven rond 1980/1981.
Noach 3000 John Vanderaart; ???; Commodore Dossier C64 Van dit spel weet ik ook niet of het een echt tekstadventure is. Het was een programma waarvan de (machinetaal-)listing in de Commodore Dossier stond. Loste je het spel op, dan kon je een Amiga winnen. Ook dit was me te veel tiepwerk. Martijn vult aan: "Dit spel gaat over drie robots in een ruimteschip wat op de aarde dreigt te vallen. Dat moet je zien te voorkomen. Het spel stond eerst in de Commodore Dossier om in te tikken, maar er zaten een aantal typo's in waardoor het niet goed werkte. Later is er een verbeterde versie afgedrukt. Op een gegeven moment heeft Commodore Dossier een bandje uitgebracht waar onder andere dit spel op stond, maar toen was de wedstrijd al afgelopen. Het is in ieder geval wel een tekstadventure (zonder graphics)." Jan Lubbers meent dat dit een MUD was en niet een tekstadventure.
De Ontsnapping Alex Dijkstra; ???; ??? C64 Alex Dijkstra: "Ontsnap uit een gevangenis." En later: "Een zeer klein adventure wat ik ooit in een dag heb geschreven." Als freeware via het IF Archive te verkrijgen (bestandsnaam: ontsnap.prg).
Piraten avontuur Natuurkundig Laboratorium (Philips) P2000 Computer Club; idem; idem P2000 Frans Saarberg meldt: "De bedoeling van dit spel is dat u een aantal schatten verzamelt. Het is een creatief spel, waarbij u onder andere een boot moet bouwen."
Querido Martin Schrijver; ---; --- MS-DOS Te verkrijgen op het IF-Archive. Op 64-bits-systemen heb je een DOS-box nodig om het te spelen. De auteur meldt zelf niet meer te weten hoe het gaat, en ik heb zelf geen tijd gehad het te spelen. Als iemand me een beschrijving kan sturen, zie ik die graag tegemoet. Martin Schrijver meldt verder: "Uit 1991, tamelijk uitgebreid."
PW voegt toe (21-8-2012): "In 'Querido' word je wakker in een oude schuur. Je weet niet hoe je daar terechtgekomen bent. Door het spel te spelen, zul je stukje bij beetje moeten uitzoeken wat er is gebeurd. Vergeet niet de instructies te lezen aan het begin van het spel. Je kunt een onbekend aantal keer re´ncarneren, als je doodgaat. Met het commando 'SCORE' krijg je gegevens. Als het spel niet start, probeer het dan in 'DOSBox' te starten."
Radeloos? John Vanderaart; ???; ??? C64 Alex Dijkstra schrijft hierover: "Dit spel is geen tekstadventure, maar een arcade-adventure waar je met een poppetje door een gebouw loopt op zoek naar raketten en sleutels."
Rampenschip Bert Stam, Zwolle; ???; ??? C64 Huisvlijt, alhoewel ik hem nooit gezien heb.
Het Rhedens Lyceum avontuur Bert Schutte, een leraar van het Rhedens Lyceum; ???; ??? x86? Alex van Oostenrijk vult aan: "In het Nederlands, met statische beelden voor de Hercules-adapter." Download: http://www.nostalgia8.org/download.htm (was: ftp://deathgate.xs4all.nl/rhedens.zip
Bert Schutte schrijft: "Ik heb dit spel ruim 20 jaar geleden geschreven. Destijds was ik docent op het Rhedens Lyceum in Rozendaal (bij Arnhem) en als hobby heb ik ter gelegenheid van de nieuwbouw de adventure geschreven waarmee leerlingen bij de in gebruikname van de nieuwbouw de school virtueel leerden kennen. De adventure is geschreven in turbo-pascal en vanwege de snelheid werden de plaatjes rechtstreeks in het video-geheugen geplaatst, vandaar dat hij alleen maar werkt met een Herculeskaart. Leerlingen die de adventure als eersten oplosten konden een prijs verdienen."
En hij vult desgevraagd aan: "Over het opnieuw compileren hoef ik niet lang na te denken: ik heb ooit een crash gehad, daarbij is de broncode verloren gegaan." Titel voluit: The Adventure at Het Rhedens Lyceum.
De Ring van (de?) Hoop ??? & ???; ???; ??? Atari ST "Jij als hoofdpersoon was in je eentje op vakantie in een woeste omgeving. Na wat speurwerk vind je een ring en met behulp daarvan kom je in een fantasiewereld terecht. Hoe het afloopt weet ik niet, want ik kwam altijd in een bos terecht waar ik hopeloos verdwaalde." (beschrijving: Ruben van Vliet). "De Ring van de Hoop heb ik zelf nog uitgespeeld heel lang geleden. Ik weet alleen nog dat je in een dorpje en een kasteel kwam en daar dingen moest doen. Ibytraf zvw xba urg fcry hvgrvaqryvwx hvgtrfcrryq jbeqra qbbe qr evat gr znxra va rra fzvqfr." (aanvulling: Scott Poolen, laatste deel door mij met ROT13 gecodeerd, want mogelijke spoiler - BC)
Walkthrough van Cees.
Diderik Lock meldt dat hij en zijn vader Johan Lock dit spel en ook Tegenland hebben gemaakt.
De jacht op Roswinde Gern Huijberts, Pascal Huybers, e.a.; ???; ??? C64, PC Een spel uit 1988. De PC-versie is in DOS-commando's geschreven. Gebaseerd op een strip van dezelfde auteurs.
Saturn 3 ???; P.K. Software; ??? C64 Ik weet niet of dit een tekstadventure is, het is in elk geval van de makers van The Beyond. Naar de film met Lee Majors? Jan schrijft: "Het is gebaseerd op de film van Stanley Donen [ook Saturn 3 geheten - Branko] en niet Lee Majors speelt erin maar Kirk Douglas en Farrah Fawcett."
Scoop ???; ???; ??? ??? Gerard Ensink: "Ik weet dat er aan het eind van de tachtiger jaren (ik neem aan 1989) een programma was dat SCOOP heette. In dit spel was je als speler journalist die de scoop (het eerst ermee in de krant) moest scoren. Via datgene wat je zag kon je tekstopdrachten ingeven. aanwijzigingen waren bijvoorbeeld te zien op een spandoek dat achter een vliegtuig hing. Ik vond het toen een knap spel. Een mengvorm van grafisch en teksavontuur."
De Sekte John Vanderaart; ???; Radarsoft C64, MSX FijneWiet: " Ik [heb] afgelopen week De Sekte eindelijk opgelost. Heb er meer dan 10 jaar over gedaan, en achteraf vraag ik me af waarom het zo lang heeft moeten duren... De volledige oplossing van dit spel [(C64, MSX)] heb ik bijgesloten." Alex Dijkstra vult aan: "De MSX-versie en de C64-versie verschillen van elkaar."
Het Sint Laurens Adventure Ruud Helderman; ---; --- Online op een website, lokaal op elk platform met een C-compiler Je bent de enige van je eindexamenklas die nog wat herexamens moest doen. Je moeder heeft je afgezet voor het Sint Laurens College en wacht op het moment dat jij weer naar buiten stapt met dat felbegeerde diploma! Te spelen op http://home.hccnet.nl/r.helderman/laurens.html
Smakeloos? ???; ???; ??? ??? ???
Spookstad ???; Apache/Bloem; ??? ??? Zie Het Zwaard van de Koning.
Spy Story Jos Hilhorst; Aackosoft; ??? MSX, ZX Spectrum Alex Dijkstra schrijft: "Engelstalig tekstadventure met arcadegedeeltes. Het spel is door een Nederlander geschreven. De auteur lijkt te zijn vergeten sommige zinnen in het spel naar het Engels te vertalen."
(De?) Steen der Wijzen John Vanderaart (DRJ); Radarsoft; ??? C64 Scott Poolen: "[Dit spel] was ook verkrijgbaar in Engelstalige en Duitstalige versies. De Engelse titel was The Magic Stone." Alex Dijkstra: "Uit 1985"
De tas Dirk Dooren; ???; ??? Amiga Scott Poolen: "De Tas werd als shareware verkocht in 1992 voor 9 gulden." Wouter schrijft: "Ik heb dat spel toen van iemand gekregen maar weet verder niet waar het vandaan komt. In het spel speelde je een jongen die op een camping zat in Zweden, 's nachts gaat ie rondkijken en gaat ie per ongeluk mee op een onderzeeer en vanaf dat moment wordt ie dan als een soort spion gezien. Ik weet verder ook niet veel over de makers maar toen ik het uitspeelde stond er iets over het Dordt college, dus waarschijnlijk door studenten." Samuël van Laere schrijft: "De auteur [...] was zeker geen student. [...] Het spel was trouwens geschreven in AMOS voor de Amiga." Mark van Dorresteijn vult aan: Zelfs een filmpje. Vond ook nog een walkthrough van het spel.
Tegenland ???; ???; ??? Atari ST Scott Poolen meldt dat dit een spel is van de makers van De ring van de hoop. Dit wordt bevestigd door Diderik Lock, die ook meldt dat hij en zijn vader Johan Lock die makers zijn.
The Beyond ???; P.K. Software; Computer Collectief? C64, MSX Horror, lijkt op de gelijknamige film? Alex Dijkstra antwoordt: "Het spel is inderdaad gebaseerd op de Italiaanse horrorfilm uit 1988 van Lucio Fulci."
The Inheritance Alex Dijkstra; ???; ??? C64 Zie De Erfenis. Download op het IF Archive.
Time-traveller / Tijdreiziger John van der Aart; Radarsoft; MCN C64 Grafisch tekstadventure. Dit spel uit 1984 of 1985 werd op het doosje Time-traveller genoemd, maar in het spel zelf blijkbaar ook Tijdreiziger. Radarsoft bracht een Engelstalig spel Time Traveller uit, ik gok dat dit een vertaling is van de Nederlandstalige versie. Merk ook de naam van de auteur op, op het doosje gespeld als John van der Aart. Bron 1: gamebase64.com. Bron 2: The SixtyFour Originals DataBase.
Toverslot Dennis Merbach; ???; ??? C64 Alex Dijkstra schrijft: "Het gaat om een vertaling van het oorspronkelijk Duitstalige adventure Zauberschloss en heet dan ook toverslot. De Duitstalige versie van het spel was geschreven door Dennis Merbach. In het spel moet je een kasteel betreden om daar een boze tovenaar te verslaan. Als dit je lukt en je weet met de kroon het kasteel te verlaten, wordt je uitgeroepen tot koning. Het spel bestaat uit tekst met plaatjes." Aanvulling Branko: Dennis Merbach was blijkbaar zijn spel enige tijd kwijt, maar heeft het ondertussen teruggevonden. Iemand anders heeft een Javascript-versie gemaakt en op www.kai-hildebrandt.de/zauberschloss/ geplaatst.
Vera Cruz ???; Infogrames; ??? MSX, C64 Alex Dijkstra: "Dit spel is niet echt een tekstadventure maar een grafisch adventure wat grotendeels met joystick gespeeld dient te worden. Er moeten echter ook een aantal keer iets ingetoetst worden. Het spel is een vertaling uit het Frans en is ook in het Engels en Duits verschenen."
De Walletjes ???; Apache/Bloem; ??? ??? Zie Het Zwaard van de Koning.
Ware moed ???; ???; ??? C64 ???, vertaald uit het Engels?
Xyzzy Stefan Frijters en Stijn Colen; ---; --- INF Engelstalig spel dat het spelen van tekstadventures uitlegt, door de makers van de uitstekende en meertalige (ook Nederlands) site The Adventurer. Te downloaden vanaf dezelfde site.
De Zaak van de Verdwenen Ambtenaar Harry Hol; Bibberfrob productions; --- MS-DOS De auteur: "Het spel is waarschijnlijk verloren gegaan omdat het alleen op 5.25 inch flop is verspreid. Ik ben bezig met een aantal nieuwe spelideeen en misschien komt er een remake in Inform."
Zolder Adventure Mark Doornaert; ???; ??? MSX Alex Dijkstra: "De auteur won met dit adventure de derde prijs in de grote programmeerwedstrijd van MSX Computer Magazine."
Zoo ???; Radarsoft; --- MSX Alex Dijkstra: "Is niet echt een tekstadventure; de acties moeten met joystick worden aangeklikt. Maar er komt wel veel Nederlandse tekst in voor onder de plaatjes."
Het Zwaard van de Koning Joost Timp, Tom Symons en P. van Zanten; Apache; ??? C64 Joost Timp en Tom Symons vorm(d)en of ma(a)k(t)en deel uit van de popgroep Bloem ("Eeeeeeeeeeven aan mijn moeder vragen/Ik zweer je dat ze dat zei, ze lachte er niet eens bij").

Mocht je aanvullingen hebben of commentaar op wat er in de lijst staat, dan ben ik daar altijd in geïnteresseerd.


Laatst gewijzigd op 10 mei 2020 door Branko Collin. Stuur je commentaar en suggesties s.v.p. aan mij.

... naar de homepage.