Havena

Legenda:
*** = onbekend
--- = niet van toepassing


 
Auteur(s)
Naam auteurPatrick Rietbroek
Functie auteur***
Adres auteur***

Softwarehuis
NaamMSX-gids
Contactinformatie***

Uitgever
Naam***
Contactinformatie ***

Vorm uitgave
UitgavedatumJanuari 1990
Verkrijgbaar op/bijMSX-gids (tijdschrift), op schijf.
PrijsHFL 39,95 (inclusief 3 andere spellen)
Voor systemenMSX

Gegevens verstrekt door
Naam---
Contactinformatie---
Relatie tot het spel---
Opmerkingen Alex Dijkstra:

Ik zat vandaag in een stapel oude computertijdschriften te bladeren en kwam nog een advertentie tegen van een nederlandstalig adventure dat niet op jouw lijst voorkomt. Het spel heet 'Havena' en was gemaakt door Patrick Rietbroek. Het spel was één van vier adventures die op de MSX-gids Adventure Disk stonden (De overige 3 adventures waren arcade adventures). De disk was te bestellen bij de redactie van de MSX-gids voor Fl 39,95 in januari-februari 1990. In de advertentie staat:

Havena:

Klassiek adventure: voornamelijk tekst en enkele eenvoudige afbeeldingen, dus geen arcade problemen, Je krijgt van een oude vrouw de opdracht in haar huis een schatkaart te vinden. Deuren, ladders, kasten en alle andere elementen van een echt adventure.

Ik heb dit spel nooit in mijn bezit gehad en ik kan het nu ook nergens op het internet vinden. Het verhaal kan ik echter wel. Het lijkt er namelijk op dat deze Patrick Rietbroek zijn verhaal van iemand anders heeft overgenomen. Ik ben namelijk in het bezit van het van oorsprong duitse rollenspel 'Het oog des meesters' . Bij de oorspronkelijke basisdoos uit 1985 zaten twee boeken. In een van deze boeken staat een inleidend avontuur wat zich afspeeld in een plaats die Havena heet. Je betreed in dit avontuur een huis van een oude vrouw en zij vraagt je inderdaad om een oude schatkaart te zoeken. Het is slechts een klein avontuur met 5 ruimtes. Eerst moet je omhoog via een met vallen bedekte trap, vervolgens moet je een sleutelbos zien te vinden om een van de deuren te openen. Je moet verder nog een geheime spreuk vinden om een geheime deur te openen naar een kamer met een beer op een sokkel. De schatkaart zit uiteindelijk verborgen in de sokkel van het beeld wat na aanraking tot leven komt en eerst gedood dient te worden.

Branko Collin:

Ook ik heb Het Oog des Meesters. Het meegeleverde Boek van Avontuur bevat een spel dat wordt gebruikt om de speler in te leiden in de wereld van het rollenspel. De introductie van het spel, dat Silvana's Bevrijding heet, begint als volgt: "Stelt u zich eens voor dat iemand u het volgende verhaal vertelt:"

"Op de plek waar de Grote Rivier uitmondt in de Zee van de Zeven Winden, ligt, ten noorden van de drassige delta's, Havena, de sprookjesachtige havenstadt."

[cover scan] [scan deel pagina]
Afbeeldingen: de cover van Het boek van Avontuur uit de basisset van het Oog des Meesters-rollenspel (illustratie: Klaus Holitzka), en een afbeelding van de havenstad Havena (illustratie: Bryan Talbot).

InzenddatumT/m 22-2-2008
Gecontroleerd doorBranko Collin
Controledatum22-2-2008

Naar het spellenoverzicht.
Naar huis.
Pagina laatst veranderd op 22 februari 2008.