Links

Hieronder vind je de links van deze website. Waar een link ergens in de lopende tekst voorkomt, wordt dat hier aangegeven. Alle genoemde links leiden naar externe sites. Ik heb moeite gedaan om alleen naar toegankelijke sites te linken (sites zonder frames, zonder JavaScript, etc.), maar kan natuurlijk niet garanderen dat die sites dat ook blijven.

Links naar specifieke Nederlandse spellen zul je hier niet vinden, die komen namelijk al in het spellenoverzicht voor. Er zijn nauwelijks Nederlandse sites over tekstadventures, dat weerspiegelt zich in deze lijst.
 
Nederlands
Naam Adres Omschrijving
Nostalgia8 www.nostalgia8.org Nog een website over Nederlandse tekstadventures. Deze site host ook spellen, en daarnaast emulators en walkthroughs.
Dutch IF http://www.topica.com/lists/dutchif/ Mailinglist over Nederlandse tekstadventures. (Zie ook Tekstadventures ontwikkelen. Deze mailinglist bestaat inmiddels niet meer.)

 
Algemene verzamelsites
Naam Adres Omschrijving
PDD's Adventure Page http://www.if-
legends.org/~pdd/
Collectie goed geannoteerde links naar alles over adventures, nieuw of oud.
The Adventurer http://library.thinkquest.
org/19837/index.html
introduc.html
Uitgebreide Nederlandstalige uitleg over tekstadventures. (Zie ook "Wat zijn tekstadventures?" en het spellenoverzicht.)

 
Andere databases
Naam Adres Omschrijving
Adventureland http://www.lysator.
liu.se/adventure/
Zeer uitgebreide database over tekstadventures in alle talen en hun makers.

 
Tijdschriften
Naam Adres Omschrijving
Xyzzynews http://www.
xyzzynews.com/
Tijdschrift voor zowel spelers en makers, zowel online (txt, HTML en PDF) als offline te lezen.

 
Spellen (en gerelateerde software)
Naam Adres Omschrijving
IF Archive ftp://ftp.ifarchive.org De grote verzamelsite (ftp) van de huidige tekstadventurewereld. Spellen, interpreters, hints, ontwikkelsystemen, tijdschriften, etc.
WWW-mirror van het IF Archive http://www.ifarchive.org Een website van waaruit je het IF Archive kunt benaderen.
Starterspagina van het IF Archive http://ifarchive.org/
indexes/if-archiveXstarters.html
Een collectie (Engelstalige) spellen voor beginners, vaak makkelijk te installeren en met inleidende teksten.
The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy http://www.douglasadams.
com/creations/
infocomjava.html
Het spel naar een van de grappigste boeken ooit. Dit is de Java-versie. Er is ook een andere versie. (Zie ook: Abandonware)
Zork I, II, III http://www.csd.uwo.
ca/Infocom/
Vanaf hier gaat het naar de Zorks. Als je geen Mac of PC hebt, download dan de ZIP-file. Zorg er dan voor dat je ook een ZIP-interpreter die bij jou computer hoort uit het IF Archive haalt. (Let op: het gaat daarbij om zcode-ZIP, niet om het archiveringsformaat.) (Zie ook: Abandonware)

 
Overige
Naam Adres Omschrijving
Dejanews http://groups.google.com/ Archief van Usenet-postings. (Heette eerst Dejanews. Zie ook Online gemeenschap)
rec.arts.int-fiction Online Archive http://bang.dhs.org/
if/raif/
Zoekmachine voor postings in rec.arts.int-fiction van maart 1992 tot en met januari 1997 (Dejanews gaat niet zo ver terug en 'verliest' nog wel eens een backup - het bedrijf wil namelijk van zijn core-business af om de zoveelste dotcom-hype te worden). (Zie ook Online gemeenschap)
rec.games.int-fiction Frequently Asked Questions http://bang.dhs.org/faq/ FAQ (Veelvuldig Voorkomende Vragen) van de Engelstalige nieuwsgroep over het spelen van (tekst)adventures. (Zie ook Online gemeenschap)
rec.arts.int-fiction Frequently Asked Questions http://plover.net/
~textfire/raiffaq/
FAQ (Veelvuldig Voorkomende Vragen) van de Engelstalige nieuwsgroep over het schrijven van (tekst)adventures. (Zie ook Online gemeenschap)
Yahoo: emulators http://dir.yahoo.com/
Computers_and_Internet/
Software/Emulation/
Emulatorlinks volgens Yahoo. Ik kon helaas geen goeie verzamelsite voor emulators vinden. (Zie ook Emulators)
C64 Game Guide http://www.c64gg.com Pagina met alles over spellen voor de Commodore 64-homecomputer en het spelen ervan. (Zie ook Emulators)

HHGTTG - de andere versie

Op de site van Douglas Adams tref je een Java-versie van het tekstadventure The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy aan. Die versie maakt gebruik van een z-code-bestand (ook wel ZIP-file genoemd). Je zou dat bestand kunnen downloaden en met een van de vele ZIP-interpreters kunnen spelen.

Er is een wat complexe situatie met copyrightwetten en het internet waar ik je nauwelijks mee zal vermoeien. Kort gezegd komt het er op neer dat je het sturen van een aangevraagd bestand door een webserver zou kunnen zien als een expliciete toestemming om een kopie van dat bestand te maken, maar ook niet. Douglas Adams heeft ervoor gekozen zijn spel in de context van zijn homepage te publiceren. Het creatieve werk is niet alleen het spel, maar ook de pagina waarbinnen dat spel getoond wordt. Mag je dan alleen de datafile downloaden en het thuis in je eigen context spelen?

Ik weet het niet. Ik weet zelfs niet of ik je een link naar http://www.douglasadams.com/creations/hhgg.z3 mag aanbieden.

Emulators

Money makes the world go 'round, zoals de Engelsen zeggen: het draait allemaal om geld. Het is vrij makkelijk om emulatorsites te vinden voor emulators van bestaande (spel)computers. Vaak staan op die sites illegale kopiën van zogenaamde ROM's. Dat is een reden dat ik vanaf hier niet naar die sites wil linken. Verder is linken naar deze sites weinig zinvol, omdat je juist in de oudere platforms geïnteresseerd zult zijn.

Je zult het dus met bovenstaande link naar Yahoo moeten doen en vanaf daar verder zoeken (behalve als je op zoek bent naar C64-adventures, daarvoor is er wel een goede link). Wie me een goede emulatorverzamelsite weet te melden, zal ik zeer dankbaar zijn.
 
1

Pagina laatst gewijzigd op 25 mei 2011 door Branko Collin.

... naar de homepage