Tekstadventures ontwikkelen

Ik wil in de toekomst ontwikkeltools voor Nederlandstalige tekstadventures (helpen) ontwikkelen. Mocht je daar niet op kunnen wachten, dan zou je zelf al in de weer kunnen gaan met bestaande tools. De meeste hiervan zijn te vinden in het IF Archive.

Mocht je me willen helpen, meld je dan s.v.p. bij me aan.

Ondertussen bestaat er bestond een mailinglijst op http://www.topica.com/lists/dutchif/ voor ontwikkelaars van Nederlandse tekstadventures en belangstellenden.

Licenties

Het auteursrecht houdt in dat de maker van een spel automatisch alle rechten op dat spel heeft.

Dat klinkt heel mooi, maar het betekent ook dat zonder dat de auteur daar toestemming voor geeft, niemand het spel mag spelen of verspreiden, ook ik niet.

Een auteur kan hier iets aan doen door een licentie op te stellen, een lijst van rechten, en deze in het spel in te bouwen. Helaas betekent dit extra werk voor de auteur (om nog maar te zwijgen dat deze als een volleerde auteursrechtenadvocaat in het auteursrecht moet zijn onderlegd), en dat heeft helaas weer tot gevolg dat veel auteurs een spel dan maar zonder licentie aanbieden, wat weer tot gevolg heeft dat spelers en aanbieders automatisch wetsovertreders worden.

Sinds kort bestaat er een website, Creative Commons, door topauteursrechtenadvocaten opgezet, waarop je automatisch een licentie kunt laten genereren op basis van een klein aantal criteria. Zo kun je bijvoorbeeld alleen niet-commercieel gebruik toestaan, of alle gebruik, en toestaan dat mensen zelf een spel veranderen, enzovoort.

Ik roep ontwikkelaars op om eens goed naar deze site te kijken, en of hij iets voor je kan betekenen, omdat je daarmee gebruikers en aanbieders met een geruster hart spellen kunt laten spelen en verspreiden.

Omdat ik in deze aanpak geloof, en om zelf het goede voorbeeld te geven, zal ik binnenkort delen van deze website onder dergelijke Creative Commons-licenties vrijgeven. Als ik een beetje traag in de uitvoering van dat voornemen blijk, twijfel er dan niet aan me aan mijn uitspraken te herinneren.


Pagina laatst gewijzigd op 15 mei 2011.

... naar de homepage.