Freelance.nl is bijna exclusief voor tussenpersonen (Dutch)

Ik ben een freelance webdeveloper. Dat wil zeggen dat ik als eenpitter en niet op basis van loondienst voor mijn beroep aan websites werk.

Het grootste deel van mijn opdrachtgevers vindt mij zelfstandig of via mijn netwerk. Ik heb echter ook een account op freelance.nl, de grootste marktplaats in Nederland voor freelancers (althans, dat was het in 2015, toen ik dat voor het laatst gemeten heb).

Eind jaren 2000 heb ik gemeten hoeveel opdrachten op freelance.nl door tussenpersonen/recruiters waren geplaatst, en hoeveel door echte klanten. Die meting heb ik herhaald in 2015 en zojuist nog eens (dus in 2019).

De verhouding klanten/recruiters was in:

ca. 2008 – 3:2

2015 – 4:5

2019 – 1:20

Hierbij mijn meting van vandaag van opdrachten voor klanten:

[schermafdruk: Geen intermediairs matchen - 531 matches]

en opdrachten via recruiters (het totaal is inclusief opdrachten voor klanten):

[schermafdruk: wel intermediairs matchen - 23 matches]

Bij dit soort metingen en vergelijkingen hoort een vrachtlading aan kanttekeningen.

Freelance.nl is niet alleen een van de grootste, maar ook een van de oudste nog bestaande online marktplaatsen voor freelancers in Nederland. De site werkt er voortdurend aan zichzelf te verbeteren, maar een resultaat daarvan is ook dat het lastig is om metingen uit 2009 te vergelijken met metingen uit 2019.

De site had bijvoorbeeld ten tijde van mijn meting uit 2015 nog een categorie webdevelopment, tegenwoordig is dat ICT, wat potentieel een veel wijder net is.

Daarnaast kan het best zijn dat de verhouding klanten:recruiters voor bloemschikkers er veel gezonder uitziet.

En zo zijn er nog veel meer redenen aan te voeren waarom deze metingen lastig zijn te vergelijken. Ik ben echter geen wetenschapper, maar een ondernemer, en soms werk je dan met de getallen die je hebt, niet met de getallen die je zou moeten hebben.

Voor mij persoonlijk is deze verhouding relevant. Ik heb nooit via tussenpersonen gewerkt – het zou te ver gaan om uit te leggen waarom, maar heel in het kort komt het er op neer dat perverse prikkels ervoor zorgen dat er bij opdrachten via tussenpersonen enorm veel ruis op de lijn zit, sterker, dat je vaak niet zeker weet of er wel van een opdracht sprake is – en dus maakt het nogal verschil uit of een site voor 70% uit echte klussen bestaat of voor 95% uit klussen waarvan je nog maar moet zien of het wat is.

Er zou nog een verzachtende omstandigheid kunnen zijn als het aantal opdrachten voor webbouwwerk hetzelfde was gebleven in absolute zin, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Over ruwweg dezelfde periode gemeten (einde zomer) is het aantal opdrachten in 2019 een kwart van wat het in 2015 was.

Het kan zijn dat ik mijn mening over tussenpersonen moet bijstellen, maar waarschijnlijker is dat freelance.nl een minder opvallend puntje op mijn radar gaat worden.

Update 18 september 2019

Toen ik op een van die zeldzame opdrachten-voor-klanten wilde reageren, viel me de voorbeeldtekst van het reactieveld op:

“Beste recruiter, ik ben de beste kandidaat, omdat…”

Dat is toch echt tussenpersonentaal. Echte opdrachtgevers en echte opdrachtnemers noemen elkaar niet zo. Dus ongeacht de werkelijke situatie (die, zoals gezegd, lastig te meten en te vergelijken is), is freelance.nl blijkbaar een site die zich aan de opdrachtverlende kant voornamelijk als een site voor tussenpersonen ziet.

In English, in short: a popular website that I used to try and find work as a freelancer, has recently seen a large shift from mostly posting work by actual clients to largely posting work by recruiters. Since, in my experience, postings by recruiters rarely represent actual work, this makes the aforementioned website less useful to me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *