Tekstadventures spelen (3/3)

Engelstalige spellen

Onder het kopje Abandonware hadden we al Engelstalige spellen genoemd. Met de nieuw ontstane tekstadventuregemeenschap zijn er natuurlijk ook een heleboel nieuwe adventures uitgekomen. De beste plaats om naar die nieuwe spellen te zoeken is het IF Archive.

Het IF Archive is een ftp-site waar zonder overdrijven honderden (vaak kwalitatief hoogwaardige) tekstadventures op staan. Er is ook een webtoegang tot het IF-archive.

Er zit echter een maar aan alle spellen die je daar vandaan kunt halen, en die maar gaat ver terug in de tijd: je moet per spel een extra programma downloaden om het te kunnen spelen. Dit programma heet een virtual machine (VM), en lijkt een beetje op een emulator, omdat een VM ook een computer nadoet. Het verschil met een emulator is dat deze een systeem nadoet dat over het algemeen ooit in hardware is uitgevoerd (denk aan PC's, Macintoshes, Commodore 64's), terwijl een VM dat (aanvankelijk) niet is (denk aan de Java-VM, of aan de Z-code-VM voor Infocom-adventures).

Deze virtuele machines voor tekstadventures zijn ooit door Infocom in het leven geroepen in een tijd dat ze spellen voor een tiental verschillende computers rekening moesten schrijven. Tegenwoordig zijn ze om twee redenen praktisch: de programmeur hoeft alleen maar voor de VM te programmeren en spellen lopen op de meest uiteenlopende computers. Zo kun je spellen niet alleen op Windows-pc's, maar ook op DOS, Mac, Linux, Unix, Amiga, Atari, Acorn, Commodore 64, Psion, Newton en PalmPilot spelen.

Ben je niet al te bekend met ftp, virtuele machines en handmatig installeren, dan heb je wellicht iets aan de beginnersmap van het IF-archive. Lees daar eerst het bestand Beginner.txt en download vervolgens een van de pakketten die een VM en verscheidene spellen op je computer installeren en voor gebruik klaarmaken.

Links

Mocht je nu nog niet genoeg weten over tekstadventures, ga dan via de linkspagina op bezoek bij bijvoorbeeld verzamelsites, tijdschriften, etc.

vorig ...  
 
1

Pagina laatst gewijzigd op 15 mei 2011 door Branko Collin.

... naar de homepage