Tekstadventures spelen (2/3)

Abandonware

Soms zorgen fabrikanten ervoor dat je hun oudste spellen gratis kunt spelen. Dit kunnen ze doen, omdat ze beseffen dat die spellen toch geen geld meer op zullen brengen, of omdat ze de goede naam van die spellen nog een keer willen gebruiken om een nieuw spel te adverteren.

Zo hebben Activision (de koper van Infocom) de Zork-trilogie en Douglas Adams "The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy" opnieuw uitgebracht om zo reclame te maken voor hun nieuwere spellen. Scott Adams daarentegen heeft zijn oude spellen (bijvoorbeeld Pirate's Cove en Adventureland) vrij beschikbaar gemaakt zodat nieuwe spelers er kennis mee kunnen maken en oude spelers herinneringen op kunnen halen.

Software die fabrikanten op die manier opnieuw, maar dan gratis verkrijgbaar, uitbrengen, heet abandonware.

Online gemeenschap

Interactive Fiction is de naam die het legendarische softwarehuis Infocom ooit aan hun spellen meegaf.

Daar zit een marketingachtig verhaaltje achter: Interactive Fiction klinkt heel wat serieuzer en volwassener dan 'game' of 'spelletje'. Infocom had blijkbaar al vroeg door dat tekstadventures, alhoewel geschikt voor alle leeftijden, een van de weinige (vroege) spelsoorten was die ook volwassenen aansprak.

Vanaf halverwege de jaren negentig is er een gemeenschap ontstaan van zowel makers als spelers van tekstadventures die zich vooral in twee nieuwsgroepen op Usenet ophoudt: rec.arts.int-fiction voor de makers en rec.games.int-fiction voor de spelers. Merk op dat dat 'arts' niet voor niets in de naam van makersnieuwsgroep staat: daar wordt gevonden dat tekstadventures wel degelijk een kunstvorm zijn.

De nuttigste informatie die je over het hedendaagse tekstadventure kunt krijgen is te vinden in deze nieuwsgroepen. Hou echter, voordat je deze nieuwsgroepen induikt, s.v.p. rekening met de volgende twee zaken:

  1. De voertaal in de nieuwsgroepen is Engels. Men vindt het er niet prettig als je in een andere taal post, zelfs al is je bericht alleen voor bijvoorbeeld Nederlandstaligen bedoeld. Plaats in dat geval op zijn minst een gedeeltelijke vertaling van wat je hebt te zeggen.
  2. Voor Usenet-begrippen zijn deze twee nieuwsgroepen erg rustig en beleefd. Lees eerst de FAQ (van rec.games.int-fiction en/of van rec.arts.int-fiction) en als je een vraag hebt, controleer dan of deze niet al de afgelopen maand is gesteld en beantwoord. Het lezen van de berichten, maar voorlopig niet posten (lurken), zorgt ervoor dat je bekend raakt met de cultuur van de groepen en niet snel iemand voor het hoofd stoot.
vorig ... volgend ...
 
1

Pagina laatst gewijzigd op 15 mei 2011 door Branko Collin.

... naar de homepage