Volledig nieuwsarchief

Nog meer videowalkthroughs

2020-05-13 - Er zijn twee videowalkthroughs gepubliceerd door Youtube-kanaal DosDaysAreOver, respectievelijk van Farao en Het Geheim van Delft. (Via anonymous.)

Youtube 'walkthroughs' door Tom Lenting

2020-02-01 - Tom Lenting, auteur van het boek Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018, maakte Youtube-playthroughs voor drie spellen: Last in Amsterdam, Nijmeegs Avontuur en The Adventure at Het Rhedens Lyceum. De playthroughs vind je respectievelijk hier, hier en hier.

Koerier voor de Koning

2019-05-20 - Nieuw spel: Koerier voor de Koning! Matthijs Groen maakte het en gaf tevens de ontwikkelomgeving vrij. Online te spelen. De koning is ernstig ziek, en als beste koerier van het land ben jij de enige die hem zijn medicijnen kan brengen.

Interview met John 'DRJ' Vanderaart (2007)

2018-04-20 - Spelontwikkelaarsblad Control interviewde in 2007 Radarsoft-genie John Vanderaart. Er wordt slechts weinig gesproken over tekstadventures, maar het is evengoed interessant te lezen hoe DRJ op die tijd terugkeek.

Op basis van de gameografie onder het interview heb ik Anonimus en Tijdreiziger aan de lijst toegevoegd.

De Nachtwacht, De Tas, Drie Burchten en Korenvliet

2018-04-19 - Meer informatie over vier spellen die al bekend waren: De Nachtwacht, De Tas, Drie Burchten en Korenvliet.

Alex Dijkstra duikelde een oud artikel uit MCN Magazine over De Nachtwacht op. Mark van Dorresteijn vond een video waarin de eerste schermen van De Tas worden getoond. Alexander van Oostenrijk en Martin Keesen ten slotte hebben respectievelijk een Engelstalige en een grafische versie van respectievelijk Korenvliet en Het Geheim van de Drie Burchten uitgebracht.

Een verandering aan de site is dat deze nu iets beter met mobiele apparaten zou moeten samenwerken. Tabellen zijn nog even lomp als voorheen.

Oude computerbestanden lezen

2014-05-29 - PW kwam met de volgende handige tip om de muziek van Farao af te spelen zonder dat je het programma hoeft uit te voeren. De muziek is namelijk in het Amiga MOD-formaat opgeslagen en dat kun je met de VLC-speler van VideoLAN afspelen:
  • Download het spel.
  • Pak de ZIP uit.
  • Download en installeer VLC.
  • Open het bestand PYRAMID.MOD-bestand in VLC.

Zo simpel is het! Dank je, PW! Er zit overigens een klein 'easter egg' (een verrassing) in het muziekbestand. Kies terwijl je de muziek afspeelt maar eens het VLC-menu Extra / Media-informatie en open dan de tab Metadata.

Zoekmachine vervangen

2014-05-26 - De oude zoekmachine doet 't niet meer. Ik heb hem vervangen.

Jarenlang stond rechtsboven op de homepage, in de inhoudstabel van deze site, een zoekvak. De achterliggende technologie werd geleverd door Atomz.com, een dienst voor het doorzoekbaar maken van je site.

Atomz.com is er volgens een forumposting op Webmaster World in April van dit jaar mee opgehouden. Dat zonder overigens iets aan de gebruikers te melden – ik kwam er zelf per toeval achter.

Ik heb zelf fluks een vervangend zoekveld aangemaakt dat zoekverzoeken naar Google stuurt; ik zal binnenkort bekijken of dit een blijvende oplossing is of dat ik naar iets beters moet zoeken.

Hardeschijfproblemen

2014-04-28 -

Midden vorig jaar had ik een hardeschijfcrash die het updaten van deze site zelfs op een nog langere baan dan gebruikelijk heeft geschoven. Ik moest ondere andere het nieuwssysteem voor deze site herstellen. Ondertussen werkt alles (hopelijk) weer.

Een ander gevolg is dat ik een heleboel 'zachte' informatie kwijt ben. Daar bedoel ik informatie mee die ik wel in mijn e-mailmapje had zitten, maar die ik nooit op de site heb gezet. Denk e-mails en spellen die jullie me in de loop van de tijd hebben gestuurd, schermafdrukken die ik nergens anders had enzovoort.

Het Sint Laurens Adventure

2014-04-24 - Je had het vast al op de site van Javri gezien: eind vorig verscheen Het Sint Laurens Adventure, geschreven door Ruud Helderman. Meer in de database.

Beschrijving Querido

2012-08-22 - PW heeft een korte beschrijving voor Querido ingestuurd. Je vind deze in de lijst.

Querido

2012-07-07 - Martin Schrijver meldde zich al een tijdje terug met een spel dat hij in 1991 heeft geschreven, Querido genaamd. Ik heb zelf geen tijd gehad het te spelen, als iemand me een korte samenvatting zou kunnen sturen, stel ik dat uiteraard op prijs. Het spel vind je op het IF-Archive.

Moord in het flatgebouw

2012-07-06 - Moord in het flatgebouw is geschreven door Hermi Hermens. Er bestaat een versie die is aangepast door Rob Berenschot. Volgens Anton van Deurzen zitten er "nogal wat" bugs in het programma. Anton meldt zelf een versie te hebben gemaakt "met wat bug-fixes en een cheatmode".

Site-wijzigingen

2011-09-23 - Zoals je kunt zien heb ik de 'masthead' van de site opvallend veranderd. Ik vond dat we toe waren aan iets nieuws. Ik ben echter nog aan het experimenteren, dit is niet per se hoe de look uiteindelijk eruit gaat zien.

Mochten jullie nog suggesties hebben, hoor ik die graag.

Er staan nog andere wijzigingen op stapel, die hebben met name structuur en interactie te maken. Ik voer dit allemaal druppelsgewijs door (namelijk als ik er tijd voor heb), je merkt het vanzelf wel.

Chicago, Moskou en aanvullingen

2011-09-07 -

PW attendeerde me erop dat er ooit in het gastenboek twee spelen werden genoemd die ik nog niet in de lijst had opgenomen, Chicago en Moskou. Deze omissie is nu rechtgezet. Weet je meer over deze spellen? Laat het me weten.

Daarnaast mailde Anton van Deurzen me met een aanvulling over Moord in het Flatgebouw.

Verder heb ik met behulp van PW wat fouten uit de lijst gehaald. Dank je wel, PW!

Avontuur in Egypte

2011-05-25 - Ad Lockhorst stuurde een adventure in dat hij dit jaar heeft gemaakt: Avontuur in Egypte. Het spel is geschikt voor Windows-PC's en bestaat uit een enkele executable.

Rhedens Avontuur nu ook te spelen

2011-04-13 - Javri van Nostalgia8 meldt dat het Rhedens Lyceum avontuur met behulp van DosBOX nu ook zonder Hercules-kaart is te spelen. Ik heb dit uitgeprobeerd, en kan het bevestigen.

Nijmeegs avontuur

2009-05-22 - Wim Couwenberg stuurde de geschiedenis op van het door hem geschreven Nijmeegs avontuur, ook wel Nijmegen avontuur geheten.

Updates database

2008-03-05 - Ik heb een nieuw avontuur aan de database toegevoegd, ingestuurd door Frans Saarberg: "Piraten avontuur" voor de P2000. Verder zijn er updates voor de spellen Ring van de Hoop, Tegenland, Het Rhedens Lyceum avontuur, Het geheim van de drie burchten en Inspecteur Banaan.

Dit zijn de laatste van de aanvullingen die al een hele poos lagen wachten tot ik de tijd had om ze toe te voegen, dus je bent nu weer helemaal uptodate.

Nog meer spellen toegevoegd

2008-02-24 -
Het is stormnacht op Terschelling
De zee rolt brullend langs het strand
En de bevolking mompelt angstig:
Hoe zou het zijn op Ameland?

De eerste regels uit het liedje De Jutter van Ivo de Wijs. Er is ook een spel dat Jutter heet (zonder "De"), en dat heb ik vandaag toegevoegd aan de database. Met dank aan Wouter ten Brink, die ook op de proppen kwam met De jacht op Roswinde, en ook informatie over twee van zijn eigen spellen, De drang naar avontuur en Het document, opstuurde.

Vervolg aanvullingen Alex Dijkstra

2008-02-22 - Tweede en laatste deel van de aanvullingen van Alex Dijkstra: Toverslot (C64, naar het Duitse Zauberschloss), De Cederick (ZX Spectrum), Key Fighter (ZX Spectrum) en Havena (MSX). Zauberschloss is in de Duitse versie op het web te spelen! En bij de databasepagina van Havena vind je informatie van Alex en mij over de vermoedelijke inspiratie van het spel.

Oude aanvullingen van Alex Dijkstra

2008-02-21 -

Mijn achterstallige e-mail is zo lang als mijn arm, en de bezoekers van deze site zijn daar het voornaamste slachtoffer van. Zo kon het gebeuren dat ik informatie die me zo lang geleden als zelfs 2003 is opgestuurd, vandaag pas heb toegevoegd. Het gaat dan in eerste instantie om informatie die ik van Alex Dijkstra heb ontvangen over zijn spel De Erfenis, zijn vertaling daarvan in het Engels, The Inheritance, zijn spel De Ontsnapping, en een soort review-meets-walkthrough voor Noach 3000.

Omdat ik inmiddels mijn oude exemplaren van het tijdschrift Commodore Dossier heb opgeduikeld, heb ik over dat laatste spel ook nog wat info toegevoegd, inclusief twee scans van het blad.

Oud interview met de webmaster

2006-08-16 - Eind 2001 ben ik door Vara TV Magazine geïnterviewd. Het resultaat was een artikel van anderhalve pagina, met foto. Aanvankelijk kon ik naar de VARA-website linken, maar daar staat het niet meer. Vandaar dat ik het artikel op deze site heb gezet. Let op: 300 kilobyte, JPEG-afbeelding.

Nieuwe spellen: De Baron en Avontuur

2006-05-15 - Victor Gijsbers maakte me attent op twee "nieuwe" spellen: zijn eigen De Baron en Yuri Robbers' vertaling van het alleroudste avontuur, Adventure, dat toepasselijk Avontuur heet. Beide spellen staan in De Lijst. Zie het forum voor meer nieuws.

Colditz

2005-10-20 - Auteur Hans-Peter Ponten vult de gegevens voor Colditz aan. Lees ook de uitgebreide beschrijving.

Verder een mededeling van huishoudelijke aard: in de uitgebreidere beschrijvingen heb ik wat metadata aangepast. Voor onze menselijke bezoekers geen punt, maar Google en consorten zouden de wijzigingen op prijs moeten stellen.

Internationaal samenwerkingsverband

2005-10-17 - Een groep LOTE-ontwikkelaars komt online bij elkaar om te praten over lokalisatie van ontwikkelgereedschappen voor tekstadventures. Van de bezoekers van deze site is Victor Gijsbers er actief. (LOTE = Languages Other Than English = niet-Engels.)

Forum voor gastenboek

2005-01-11 - Om te beginnen met het slechte nieuws: het gastenboek is al drie dagen niet bereikbaar, en ik weet niet waar dat aan ligt. Als het met de eerder (in het gastenboek!) aangekondigde migratie van mijn gastenboekhost te maken heeft, dan vrees ik dat de inhoud van het gastenboek grotendeels verloren is. Ik heb een mailtje gestuurd naar de beheerders, en hoop op goed nieuws. Mocht iemand onderdelen van het gastenboek hebben gekopieerd, zou ik daar graag weer een kopietje van hebben. Zelf heb ik via de Google-cache pagina 1 en 4 (van de vier) weten te redden. De Wayback Machine van het Internet Archive leverde niets op.

Zoals je in de adresbalk kunt zien, wordt deze site nu gehost op www.tekstadventure.nl. Het is de bedoeling dat dit adres een blijvertje is.

Zelfs al had ik het gastenboek kunnen redden, dan was ik met de nieuwe sitehosting toch op een forum overgestapt. Discussies via het gastenboek gingen wat moeizaam; ik hoop dat het nieuwe phpBB-forum jullie wat meer mogelijkheden biedt om in het Nederlands met elkaar in discussie te gaan.

Mocht je aangaande het forum wensen hebben, laat ze dan graag horen. Met name wil ik weten of het wel toegankelijk genoeg is.

IF Comp 2004

2004-10-12 - 10 dagen terug is hij voor de tiende maal begonnen: de IF Comp 2004. Zoals altijd zijn de gelinkte pagina en de meeste spellen in het Engels. Er was een Duitse inschrijving, maar die heeft zich teruggetrokken.

Scoop!

2004-06-25 - Extra! Extra! Read all about it! Gerard Ensink komt met de scoop over Scoop, een spel waarin je journalist speelt. Weet iemand meer over dit hybride tekst- en grafisch avontuur?

Auteurs schrijven: Lasido R. Famisol

2004-04-04 - Lasido R. Famisol, maker van de Ghalim de Donkere-reeks, heeft deze site ontdekt, en vult een beetje aan.

Overigens meldt een andere auteur, Ronald van Woensel, dat zijn Dracula-pagina (externe link) het weer doet. Elmar Wenners meldt een nieuw adres voor de Farao-site.

Ditjes en datjes

2003-12-16 - Een vriendelijke bezoeker wees me erop dat een aantal links op de site het niet doet. De meeste daarvan heb ik gerepareerd. Alleen de link naar Dracula doet het nog niet. Auteur Ronald van Woensel schrijft dat daar aan gewerkt wordt.

Cees stuurde me een walkthrough voor het Atari-spel Ring van de Hoop op. Bedankt, Cees! Hij is overigens zelf nog op zoek naar het spel; als iemand hem kan helpen, zie de discussiepagina.

Nick Montfort, auteur van onder andere het spel Winchester's Nightmare, heeft een (Engelstalig) boek over interactive fiction geschreven met de titel Twisty Little Passages, naar het doolhof in Advent. Ik heb het zelf niet gelezen, maar als ik het goed begrijp, plaatst het boek het genre van het tekstadventure binnen de ruimere context van hypermedia, en beschouwt het de manieren waarop tekstadventures en andere kunst- en spelvormen op elkaar hebben ingewerkt.

Slouching towards Bedlam

2003-11-18 - Voor wie Engels spreekt is het weer een uitgelezen tijd om Engelse tekstadventures te spelen. De negende jaargang IF Comp (wedstrijd voor korte adventures) ligt achter ons. Winnaar dit jaar was Slouching towards Bedlam, een 'steampunk'-verhaal dat je in een Londens ziekenhuis plaatst in de 19e eeuw.

Tweede en derde prijs werden gewonnen door respectievelijk Risorgimento Represso en Scavenger. Verdere uitslagen en links naar de spellen vind je op ifcomp.org.

Huis van Over

2003-10-15 - Twee weken geleden aangekondigd is dit de verrassing: een nieuw, Nederlands tekstadventure. Nadat Eurosystems vorig jaar met het webgebaseerde Het Huis uitkwam, presenteert Pim Nijdam nu het webgebaseerde Huis van Over.

In tegenstelling tot Het Huis is Huis van Over geheel een ouderwets tekstadventure: pot thee op het vuur, achthoekigeruitjesvel en potlood klaar, en puzzelen maar.

Huis van Over maakt gebruik van JavaScript en Cookies, maar is ook zonder deze zaken prima te spelen. Met genoemde technologiën kun je bijvoorbeeld spellen tussentijds opslaan. Pim is bezig uit te vinden of dit ook zonder deze middelen kan.

IF Competition 2003

2003-09-30 -

Hij is er weer: de IF Competition. Editie 2003 is vandaag van start gegaan. De komende 6 weken kun je ongeveer 30 nieuwe tekstadventures (meest Engelstalig) spelen en jureren.

De IF Competition is de laatste jaren de belangrijkste gebeurtenis voor auteurs van tekstadventures. Weliswaar is de wedstrijd alleen open voor korte spellen (de enige strikte spelregel is dat een spel binnen twee uur te spelen moet zijn), en is er altijd wel geharrewar over de spelregels, die opzettelijk vaag worden gehouden, maar als het er op aankomt is dit de enige wedstrijd die auteurs serieus nemen, en waarin spelers zowel het allerslechtste als het allerbeste, maar altijd het recentste, van wat de wereld van tekstadventures te bieden heeft kunnen vinden.

(Dat dat dit jaar niet helemaal waar is, leg ik over enkele dagen in een nieuwsbericht uit.)

Lente-aanvullingen database

2003-03-16 - Drie maal is scheepsrecht, en dit is de derde aflevering van de drie die ik zou wijden aan de lange lijst met spelinformatie die Alex Dijkstra me heeft opgestuurd ... als hij me in de tussentijd niet nog meer zou hebben opgestuurd, wat dus een vierde aflevering zal worden.

Zoals gebruikelijk vind je alle aanvullingen in de lijst. Het gaat onder andere om IT- Adventure van de eeuw, The Beyond, Adventures!, Korenvliet, Het Geheim van de Drie Burchten, Het Mysterie van Arendarvon Castle en De Antagonisten

Sommige van de aanvullingen zijn van anderen en staan ook op het forum. Verder stuurde Alex ook info over een nieuw spel op: Mystery Tower.

Nintendo's CYOA's

2003-02-18 - Gevonden bij de tweedehandswinkel: een boekje met een adventure van de Mario Bross uit 1991. In De Duistere Deur komen Mario en Luigi terecht in de geheimzinnige wereld van Dr. Sporis von Fungenstein. Dit is een zogeheten Choose Your Own Adventure, een adventure waarbij je nauwelijks vrije keuze hebt over de te volgen acties, maar waarbij je uit twee of drie volgende stappen moet kiezen. Het voordeel van dit type adventure is dat je het gemakkelijk kunt programmeren, en dat je het in boekvorm uit kunt brengen.

2e grote aanvulling database

2003-01-16 - Zoals vorige keer gemeld, heeft Alex Dijkstra een indrukwekkende lijst met aanvullingen gestuurd. Hem in 1 keer publiceren kost mij te veel tijd, vandaar dat ik het werk in stukken hak. Deze keer deel twee van de aanvullingen van Alex. Deel 1 verscheen hier in december 2002.

Aanvullingen

Nieuw in de lijst

1e grote aanvulling database

2002-12-29 - Alex Dijkstra heeft mij een indrukwekkende lijst aanvullingen voor de database gestuurd. Te veel voor mij om in een keer op te nemen, daarom doe ik dat in etappes. Dit is de eerste uit naar verwachting drie of vier.

Aanvullingen

Nieuwe spellen

Tevens heb ik het aantal kolommen van de tabel verminderd, omdat e.e.a. op een beeldscherm wel heel veel ruimte in de breedte ging opnemen. De informatie over huis en uitgever delen nu knus met de auteursnamen een kolom.

Nieuwspagina's uitgebreid

2002-12-22 - Naast de losse nieuwsberichten en de lijst met al het nieuws, is er op deze site ook een overzicht van alle koppen, die een snellere selectie mogelijk moet maken.

Aanvullingen database

2002-11-30 - Het afgelopen half jaar heb ik het wat druk gehad, en daardoor nog niet de tijd gehad om al jullie bijdragen op te nemen.

Vooral Alex Dijkstra wist me heel veel nieuws te melden, niet in de laatste plaats omdat hij veel van de besproken adventures in zijn bezit heeft èn omdat hij zelf auteur is van twee nog C64-bestaande spellen! Maar... dat komt later.

Janny Looyenga gaf aanvullende informatie over Korenvliet en Moord in het Flatgebouw. Van dat laatste spel stuurde ze zoveel informatie op, dat ik er een aparte pagina voor heb gemaakt.

Jan Lubbers wist te vertellen waar In den Beginne over gaat. En, een nieuwe ingang in de lijst! Verhip ja, van de stripreeks Kinderen van de Wind was ook een tekstadventure gemaakt. Ik wist helemaal niet dat dat ook in het Nederlands was uitgebracht.

Hopelijk breng ik de aanvullingen van Alex Dijkstra uiterlijk pakjesavond op de website aan.

Het Huis

2002-07-12 - Krijg nou wat: een nieuw Nederlandstalig tekstadventure. En Gamers.nl plaatste dit jaar de recensie ervan nota bene op mijn verjaardag!

Het spel heet Het Huis en een beschrijving ervan vind je in De Lijst. Het spel zelf is webgebaseerd en op zijn eigen site te spelen. Je moet er Javascript voor aan hebben staan.

Tijd voor koffie

2002-06-11 - Janny Looyenga stuurde de adventures Koffie en Koffie2 op.

Beide zijn grafische adventures met gedeeltelijk tekstinvoer. Koffie1 kreeg ik aan de praat, maar deel twee gaf het na een introductiescherm op.

Late aanvulling De Tas

2002-02-20 - Een heel tijdje terug stuurde Wouter nog wat informatie in over De Tas, wat bij deze in de lijst verwerkt is.

Aanvulling Saturn 3

2002-01-21 - Jan stuurde wat aanvullende informatie over de film waarop Saturn 3 is gebaseerd.

Links naar Dream Prisoner en het Rhedens Lyceum Avontuur

2002-01-12 - In de databaselijst heb ik links naar downloadversies van Dream Prisoner en Het Rhedens Lyceum Avontuur opgenomen.

Databaseaanvullingen

2002-01-11 - Twee nieuwe spellen in de database: Dream Prisoner en Het Rhedens Lyceum Avontuur. Verder wat wijzigingen bij Korenbloemen en Korenvliet en een nieuwe downloadlocatie voor Farao

Winnaars IF Comp 2001 bekend

2002-01-09 - De winnaars van de IF Comp 2001 zijn:
  1. All Roads
  2. Moments out of Time
  3. Heroes
De volledige resultaten lees je op de wedstrijdsite.

De wedstrijd en de jurering verliepen dit jaar niet geheel zonder controverse. Nu zijn er elk jaar wel mensen die na de wedstrijd de regels willen veranderen, omdat zij vinden dat de huidige regels het doel van de wedstrijd niet volledig ten goede komen (of omdat ze vinden dat het doel van de wedstrijd anders moet zijn.)

Dit jaar waren het echter twee buitenlandse spellen die het middelpunt van de discussie vormden.

Shattered Memories is een spel dat oorspronkelijk in het Spaans werd uitgebracht. De regels stellen duidelijk dat een deelnemend spel echter nieuw moet zijn en daarom werd het gediskwalificeerd. Dat zou niet zo erg zijn geweest ware het niet dat ...

... er grote schijn is dat het Duitse spel Begegnung am Fluss niet bepaald eerlijk behandeld werd door het grotendeels Amerikaanse stemmerspubliek. Het spel ontving opvallend veel enen en twee stemmers kwamen er ook eerlijk voor uit dat ze het spel met een één hadden gewaardeerd, omdat ze geen Duits spraken.

Al met al ontstond de indruk onder niet-Amerikanen dat 'buitenlandse' spellen minachtend werden behandeld. Dat is ongetwijfeld waar, maar natuurlijk voor de hand liggend in een opiniepeiling, wat de jurering van de IF Comp tenslotte is. Zouden er bijvoorbeeld meer mensen serieus op Begegnung am Fluss hebben gestemd, dan was het effect van de lage waarderingen vrijwel ongedaan gemaakt.

In elk geval belooft dit wat voor het eerste Nederlandstalige spel dat aan de wedstrijd mee zal doen (als een Nederlands spel dat tenminste ooit gaat doen).

Contactformulieren voorlopig weg

2002-01-08 - Voorlopig heb ik de contactformulieren maar helemaal verwijderd: ik heb op het moment geen tijd ze te repareren. Mijn excuses voor het ongemak. Je kunt wel nog steeds via e-mail en via het gastenboek contact opnemen, dus erg bezwaarlijk is het verlies hopelijk niet.

Aanvullingen lijst

2001-10-31 - Bij vier spellen in de lijst met Nederlands(talig)e tekstadventures heb ik aanvullingen opgenomen, ingezonden door Martijn:

E-mail kaputt

2001-10-30 - Mijn excuses aan degenen die geprobeerd hebben om mij via het formulier op deze site een bericht te sturen. Het verzorgen van een nieuw formulier is het laatste stukje verhuizing dat ik nog moet afronden. Helaas heb ik het de laatste tijd tamelijk druk, daarom verschoof dat wat naar de achtergrond. Gebruik zolang de op deze site vermelde adressen als contact@tekstadventure.nl.

Juryleden gevraagd

2001-10-02 - Gisteren is hij weer begonnen: de jurering van de jaarlijkse wedstrijd voor het beste tekstadventure, de IF Comp 2001. Net als elk jaar kan iedereen die wil, punten geven aan de deelnemende, Engelstalige spellen.

Mocht je geïnteresseerd zijn: de jureringsperiode loopt van 1 oktober 2001 tot en met 15 november 2001. De spellen zijn geschreven voor verschillende platformen en interpreters. Je bent moreel verplicht alle spellen die je kunt spelen te spelen, alhoewel niemand het je kwalijk zal nemen als je daar niet de tijd voor hebt of als je bijvoorbeeld een Windows-spel niet op een Mac kunt spelen. Gelukkig zijn de meeste auteurs zo slim om voor een interpreter/VM te programmeren die door veel computerplatformen wordt ondersteund.

Daarnaast is er een regel dat je na twee uur spelen je punt voor een spel moet toekennen. (Je mag daarna wel doorspelen, als het spel je niet loslaat, maar je mag je punt niet meer veranderen.)

Aan de IF Comp doen per jaar zo'n vijftig auteurs mee (er schrijven zich aanvankelijk zo'n 100 honderd in). De wedstrijd is een uitstekende gelegenheid om weer eens flink wat nieuwe adventures te gaan spelen nu de dagen lengen.

Dutch IF-mailinglijst voor spelers en ontwikkelaars

2001-09-26 - De Dutch IF-mailinglijst, een Nederlandstalig discussieforum voor zowel spelers als ontwikkelaars van tekstadventures, heeft zijn Listbotadres ingeruild voor het volgende adres: http://www.topica.com/lists/dutchif/(externe link). Was je abonnee van de oude lijst, meld je dan opnieuw aan.

Nieuw adres: come.to/tekstadventure/

2001-09-15 - Beste bezoeker. Zoals je in eerdere nieuwsberichten hebt kunnen lezen, moet ik van provider verhuizen. Een tijdelijk adres, dat echter (hopelijke) ruime tijd naar de juist pagina zal wijzen, is http://come.to/tekstadventure/. Dit is een zogeheten redirect die je naar mijn persoonlijke homepage leidt. Ik ben bezig met plannen voor een eigen webserver.

Ook IF Archive verhuist

2001-08-06 - De grootste collectie van aan tekstadventures gerelateerde bestanden had het ook al aangekondigd, en doet het in dezelfde week als ik: verhuizen. Het nieuwe adres is ftp://ftp.ifarchive.org/if-archive/(externe link).

Het IF Archive werd jarenlang probleemloos gehost door het Duitse wetenschappenlijke instituut GMD. GMD is echter gefuseerd met een andere bekende Duitse wetenschappelijke organisatie, het Fraunhofer-Gesellschaft, en bij het opruimen van de zolder moest vervolgens het IF Archive van plaats wisselen.

Er zijn wat regels voor het opsturen van bestanden aangepast bij deze verhuizing. Voorlopig worden (voor korte tijd) geen nieuwe bestanden aangenomen.

Verhuizing

2001-08-05 - Zoals ik al aankondigde in april heeft mijn hostingprovider besloten alle gratis websites in de nabije toekomst af te sluiten. Wat ik me daarbij niet realiseerde, is dat de klootzakken dat zouden doen zonder de abonnees van tevoren te waarschuwen over het tijdstip. Mijn site op huizen.dds.nl is dus uit de lucht. Op het moment beschik ik nog niet over een goeie webhoster.

Als je wilt linken naar de hele site, link dan naar http://www.tekstadventure.nl. Dit is mijn eigen domein en ik ben er tamelijk zeker van dat ik mezelf niet zo slecht zal behandelen als DDS dat deed.

Als je naar een specifieke pagina wilt linken, verwijs dan naar de pagina op de mirrorsite, http://www.branko.f2s.com/avontuur/ (link niet meer geldig). Freedom to Surf (http://www.f2s.net(externe link)) voorziet in een erg vriendelijke, maar niet bijzonder stabiele hostingdienst. Om deze reden is mijn mirror bij F2S slechts een tijdelijke. Link je naar pagina's op die mirror, stel mij er dan van op de hoogte, zodat ik de nieuwe link op www.tekstadventure.nl kan mailen zodra die website staat.

Je kunt me (nu al) bereiken op branko@tekstadventure.nl.

Move

2001-08-04 - As I mentioned in April, my hosting provider decided to pull the plug in the near future. What I did not realise, is that the bastards were going to do that without prior warning. I have not been able to find a solid hosting solution for now.

If you feel like pointing to this entire site, then point to http://www.tekstadventure.nl. I own that domain and I am pretty sure that I am not going to pull a fast one (or any one, for that matter) on myself.

If you feel like pointing to a specific page, then point to the page on a mirror at http://www.branko.f2s.com/avontuur/ (link no longer valid). Freedom to Surf (http://www.f2s.net(externe link)) provide a very kind, but also fairly unstable web hosting service for free. Keep in mind that this is not just a mirror, but a temporary one at that. Inform me of your intent to link to this mirror, and I will inform you once I have found a more stable hosting solution.

You can reach me through branko@tekstadventure.nl.

Voorjaarsschoonmaak?

2001-05-15 - Hier en daar op deze site heb ik wat kleine dingetjes gefixt, stofnesten opgeruimd en dergelijke. Daarnaast heb ik nog niet verwerkte inzendingen voor de database eindelijk ingevoerd. Nieuw is en verder zijn aangevuld.

Over kastelen en kantelen

2001-05-05 - Boven aan elke pagina van deze site staat een afbeelding van een paginabreed kasteel. Een tijd terug heb ik geprobeerd een betere afbeelding te krijgen. Alhoewel ik uiteindelijk niet voor een van de twee alternatieven gekozen heb, heb ik de resultaten wel hun eigen pagina gegeven.

Binnenkort: verhuizing site?

2001-04-12 -

DDS, de Amsterdamse freenet die was opgezet om iedereen gratis toegang tot het internet te geven, gaat binnenkort geld vragen voor zijn diensten. Nadat vorig jaar in een louche dealtje de beherende stichting het eigendom van DDS overdroeg aan enkele BV-tjes, die toevallig allemaal dezelfde twee eigenaren hebben, begonnen die eigenaren als ware asset-strippers met het verkopen van de winstgevende onderdelen van DDS. Tenslotte was alleen het hart van DDS nog over, het gedeelte waar het allemaal om begonnen was: de freenet. Deze bracht (natuurlijk?) geen winst op dus wilden de eigenaren de stekker uit het stopcontact trekken. Totdat ze beseften dat het vragen van geld voor de diensten ook wel eens een centje op zou kunnen leveren.

Om een lang verhaal kort te maken: ondanks dat ik er nooit voor heb gekozen, mag ik nu gaan betalen voor het hosten van deze website. Ik betaal al genoeg hosters, dus ga ik waarschijnlijk verhuizen. Ik vind dat erg vervelend voor degenen die naar deze pagina linken, maar deze site is tenslotte ook maar een hobby van me.

Mocht je op de hoogte gesteld willen worden van het nieuwe adres, laat me dat dan weten (contactinformatie vind je onderaan deze pagina of op de homepage).

Meer informatie over deze zaak vind je in de persmap van de vereniging Open Domein(externe link)

Walkthroughs De Sekte

2001-02-24 - FijneWiet heeft twee walkthroughs voor Radarsofts De Sekte ingestuurd: een voor de C64 (TXT) en een voor MSX.

Nieuwssysteem op de helling

2001-02-15 - Nieuws kun je op deze site nu zowel per bericht als in een lange lijst lezen. OK, dat mag niet hemelschokkend zijn, maar er zit heel wat programmeerwerk achter, zodat ik voor elk nieuw nieuwsbericht maar een document hoef bij te werken, in plaats van drie.

Aanvulling Dracula

2001-01-13 - Een uitgebreidere beschrijving van Dracula is nu, zoals beloofd, beschikbaar via de lijst met spellen. Kies daar de naam van het spel.

Dracula duikt weer op

2001-01-07 - De auteur van Dracula, Ronald van Woensel, heeft het spel opnieuw uitgebracht, nu als freeware. Hij heeft zelfs een eigen website voor Dracula opgezet, te vinden op www.cosninix.com/dracula/. (externe link) Vanaf die site is het spel ook in een versie voor MS-DOS (ook te spelen in een DOS-box onder Windows 9x) te downloaden. Meer nieuws volgt ...

Nieuwe info over dertien oude spellen

2000-12-13 - Een hele waslijst van aanvullingen op de lijst van spellen en zelfs drie nieuwe spellen. Ik heb die aanvullingen al eerder ontvangen, maar had nu pas de tijd de lijst bij te werken. Hieronder per spel aangegeven wie de aanvulling heeft opgestuurd en welke spellen nieuw zijn.

Oplossing voor Dracula

2000-12-11 - John Stigter heeft een uitgebreide walkthrough geschreven voor het Nederlandstalige tekstadventure Dracula.

Interview met BTAH's webmaster

2000-11-22 - Er staat een interview met mij in het weekblad Vara TV Magazine, nr. 48, dat vanaf vandaag in de winkels ligt. Je hebt een browser nodig die met JavaScript werkt om de webversie te kunnen lezen. (Hier stond eerst een link naar het interview zelf, maar omdat Vara TV Magazine die links wijzigt, wijst de link nu naar de homepage van het blad.)

Nieuwe site over (de ontwikkeling van) Nederlandse tekstadventures

2000-11-07-b - Harry Hol, auteur van De Zaak van de Verdwenen Ambtenaar en van de binnenkort te verschijnen Engelse versie daarvan (Dutch Dapper IV), heeft een discussielijst opgericht om de ontwikkeling van Nederlandse tekstadventures te bespreken.

De Zaak van de Verdwenen Ambtenaar

2000-11-07-a - Een nieuw spel in de database: De Zaak van de Verdwenen Ambtenaar. De auteur (mail-link) is op zoek naar mensen die wellicht nog ergens een kopie van dit spel hebben liggen, omdat de zijne niet meer toegankelijk is.

Uiterlijk homepage

2000-11-03 - De homepage heeft een kleine gedaanteverandering ondergaan. Minder tekst en meer menu maken het hopelijk makkelijker juist dat te lezen waar je naar op zoek was.
In het menu zitten tooltips verborgen die je met een goede webbrowser (dus niet Netscape 4.x of eerder) kunt laten weergeven. Zie daarvoor de helpfunctie van je webbrowser.
Je kunt een sentimental journey naar de oude homepage maken.

Wedstrijd voor adventure-auteurs

2000-10-27 - De IF Comp 2000 is al weer een tijdje aan de gang. Deze wedstrijd, waarin min of meer bepaald wordt wat het beste tekstadventure van dit jaar is, sluit op 15 november 2000. Iedereen die niet een adventure heeft ingezonden, mag jureren. De regels zijn simpel: besteed niet meer dan twee uur aan een van de deelnemende spellen, geef een spel een rapportcijfer tussen 1 en 10 en geef minimaal vijf spellen een cijfer. Meer lees je op Textfire. De meeste (zoniet alle) spellen zijn Engelstalig.

Nieuwspagina gestart

2000-10-18 - Deze pagina, de nieuwspagina, toont vanaf vandaag het nieuws van de laatste tijd.

Tekstadventure: Xyzzy

2000-10-14 - Nieuwe vermelding van een spel: Xyzzy (te downloaden, maar in het Engels). Meer info over Horror Hotel. Zie de spellenlijst.

Gastenboek voor BTAH

2000-09-26 - Deze site heeft sinds vandaag een gastenboek. (adres gewijzigd, was http://www.alxbook.com/cgi-bin/guestbook.cgi?gb=Z86779)

Tekstadventures ook nu nog actueel

2000-09-25 - Het Nederlandse computerblad c't heeft bij nummer 7-8/2000 een cd met het Engelstalige tekstadventure "Guilty Bastards".