NAAM_VAN_HET_SPEL

Legenda:
*** = onbekend
--- = niet van toepassing


 
Auteur(s)
Naam auteur Peter K. McBride
Functie auteur Maker
Adres auteur ***
Naam auteur Joris van Eijden
Functie auteur Vertaler / bewerker
Adres auteur https://github.com/JorisVanEijden

Softwarehuis
Naam ---
Contactinformatie ---

Uitgever
Naam ---
Contactinformatie ---

Vorm uitgave
Uitgavedatum december 1988
Verkrijgbaar op/bij Papier
Prijs ***
Voor systemen C64

Gegevens verstrekt door
Naam Branko Collin
Contactinformatie ---
Relatie tot het spel ---
Opmerkingen Branko Collin:
In de jaren 70 en 80 werd veel software verspreid als drukwerk dat je zelf in een computer moest invoeren. Zo ook Jungle, dat in nummer 8 van jaargang 5 van het blad Commodore Info werd gepubliceerd.

Het programma begint met de commentaarregels (die bij het runnen worden overgeslagen): "*** by the adventure giant '87***"

Het spel zegt zelf: "Diep in donker Afrika, vlak bij de evenaar, ligt een verborgen tempel. Ergens in die tempel ligt de eeuwenoude kroon van de keizer van Umbamajini. Eeuwen geleden strekte het keizerrijk van Umbamajini zich uit van kust tot kust.

"De legende zegt dat degene die de verloren kroon vindt, het recht heeft dat grote keizerrijk met al zijn rijkdommen voor zichzelf op te eisen."

In de listing zit een fout (een zogeheten 'bug') waardoor je van elke lokatie alleen de eerstgenoemde uitgang kon kiezen, wat het spel zo goed als onspeelbaar maakte. Ik heb geen correctie in het blad zelf kunnen vinden. Ook de versie die momenteel op het net rondzwerft bevat dezelfde fout.

Je kunt die fout als volgt herstellen: laad het programma in je Commodore 64, ga naar regel 510 met list510, verander het getal '560' op die regel naar 570, druk op enter en sla je programma op. Als je het spel nu runt, werkt de 'ga'-instructie correct. Of er verdere bugs in het spel zitten, weet ik niet.

Het resultaat van die wijziging (doe weer list510) zou dus moeten zijn:

510 ifx$<>g$then570

Het spel zoals ik het tot nu toe hebt gespeeld kent redelijk wat locaties, het duurt wel even voor je bij de rand van de jungle uit de titel bent gekomen.

Inzenddatum 8 februari 2022
Gecontroleerd door ---
Controledatum ---

Gegevens verstrekt door
Naam Joris van Eijden
Contactinformatie ***
Relatie tot het spel Vertaler / bewerker
Opmerkingen Joris van Eijden:
[Jungle is] een Nederlandstalige bewerking/uitbreiding van [Jungle door PK McBride uit het boek Commodore 64 Gamemaster]. Ik meen me vaag iets te herinneren dat ik eerst een verkeerde (onspeelbare) versie had opgestuurd. Ik heb nooit gechecked of ze [= Commodore Info, Branko] per ongeluk die geplaatst hebben.

Ik weet echt niet meer wat ik allemaal aangepast heb. Daarvoor zou je de twee versies naast elkaar moeten houden. Ik vind het al wonderbaarlijk dat ik me dit vakantieprojectje van 34 jaar geleden nog herinner.

Inzenddatum 31 januari 2022
Gecontroleerd door Branko Collin
Controledatum 7 februari 2022

[schermafdruk boekenpagina c64music.co.uk]
Illustratie: het Engelstalige origineel werd gepubliceerd in 1984 in het boek Commodore 64 Gamemaster, hier getoond op de website van c64music.co.uk.

[fragment van een tijdschriftpagina met de listing van een programma]
Illustratie: een fragment van pagina 14 van nummer 8 van jaargang 5 van het blad Commodore Info met het begin van de listing van de Nederlandse vertaling/bewerking van Jungle.

[schermafdruk Jungle]
Illustratie: het openingsscherm.

[schermafdruk Jungle]
Illustratie: de eerste stappen in Jungle op de Commodore 64.


Naar het spellenoverzicht.
Naar huis.
Pagina laatst veranderd op 8 februari 2022.