Colditz

Legenda:
*** = onbekend
--- = niet van toepassing


 
Auteur(s)
Naam auteur Hans-Peter Ponten
Functie auteur ***
Adres auteur ***

Softwarehuis
Naam Red Arrow Sofware
Contactinformatie Red Arrow Sofware

Uitgever
Naam zie softwarehuis
Contactinformatie zie softwarehuis

Vorm uitgave
Uitgavedatum 1981
Verkrijgbaar op/bij ***
Prijs ***
Voor systemen VIC-20, Commodore 64

Gegevens verstrekt door
Naam Hans-Peter Ponten
Contactinformatie ***
Relatie tot het spel auteur
Opmerkingen

Ik heb begin jaren tachtig besloten een tekstadventure in het Nederlands te schrijven voor de VIC-20 en de Commodore 64. Het spel is door mij op cassetteband verkocht op computerbeurzen door heel Nederland en via postorder ook in het buitenland. Aan de hand van de reacties die ik heb gekregen bleek dat het veel is gespeeld, er een (illegale) vertaling is gemaakt naar het Engels en dat het is aangepast en doorverkocht.

en later

Ik ben zojuist even op zolder geweest en heb inderdaad de cassette gevonden en ook de handleiding en de reklamefolder (allebei erg amateuristisch gestensild, zo ging dat toen nog). Beide zijn helaas niet gedateerd. Ik heb het spel echter geprogrammeerd voor de VIC-20 met een cassettespeler, dus direct na de intruductie van de VIC-20. Als ik het nu moet schatten, stamt Colditz dus uit 1981. Ik heb nog wat ideetjes aan de hand waarvan ik de introductiedatum nog nauwkeuriger kan bepalen, als ik er achter kom zal ik het even laten weten.

Colditz is dus oorspronkelijk geschreven voor de Commodore VIC-20 met een geheugenuitbreiding tot 8 KB en een cassettespeler. Ik weet nog goed dat het best puzzelen was om het geheel in de 8 KB te krijgen. Op de oorspronkelijke cassettetape staat eerst een turboloader waarmee het spel sneller kan laden, anders duurde het een flinke tijd. Het stencil waarop de handleiding staat is voorzien van een beknopte instructie en een klein stukje van de plattegrond van het kasteel (niet op de werkelijkheid gebaseerd overigens). Ik heb toevallig vorig jaar de audio van de tape gedigitaliseerd op mijn PC. Nu nog iemand die deze .wav file kan converteren naar de oorspronkelijke data, dan kan ik de broncode nog eens doorlezen. Moet hij ook de turboloader kunnen lezen uiteraard...!

De datering klopt overigens met de "bedrijfsnaam", want het spel is geschreven onder het label "Red Arrow Sofware" en niet zoals eerder gezegd onder "Arrowsoft", wat later (volgens mij in 1984) is ontstaan. Mocht je het willen weten: De naam "Red Arrow Software" komt van de Teleac-cursus Engels, daar zat namelijk in die tijd steeds een geestig filmpje in getiteld "The Red Arrow" waar ik nogal fan van was.

Niet te verwarren met C. Kets Ontsnapping uit Colditz.

Inzenddatum 19 Juli 2005
Gecontroleerd door ***
Controledatum ***

Naar het spellenoverzicht.
Naar huis.
Pagina laatst veranderd op 12 oktober 2021.