BKR-registratie laten verwijderen? Nergens goedkoper! (Dutch)

Dit stukje is verouderd, lees deze update.

Ook als al uw schulden zijn afgelost, kunt u een negatieve BKR-notatie blijven houden. Hier kunt u zelf iets aan doen.

Download nu het GRATIS e-book “Kan ik mijn BKR-registratie (laten) aanpassen?”

Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe u uw onterechte BKR-noteringen ongedaan maakt.

Andere aanbieders, zoals bkrisgeenprobleem.nl en geldleningaanvragen.nl, rekenen vele euro’s voor hun e-brochures. Hoe kan het dat ik deze handleiding gratis kan aanbieden? Omdat u hem rechtstreeks van de site van het BKR downloadt.

Jawel, het Bureau Krediet Registratie biedt gratis de dienst aan waar u elders veel geld aan kwijt bent. Dynamiet Nederland wil zelfs niet zeggen wat hun dienst kost. Op hun pagina Kosten melden ze: “De prijs is afhankelijk van de situatie en opdracht. Naast een betaalbare oplossing hanteren wij flexibele betaalmogelijkheden. U heeft de keuze om in één keer of in termijnen te betalen.” En zoals u weet, als u moet vragen naar de prijs, kunt u hem waarschijnlijk niet veroorloven.

BKR zegt zelf over internetaanbieders: “Op internet zijn diverse partijen actief die aanbieden uw registratie in CKI te verwijderen. Wees voorzichtig met dergelijke aanbiedingen. Het kost u vaak veel geld en het resultaat is zeker niet altijd verwijdering van uw registratie. Als u van mening bent dat u een onterechte registratie heeft, dan vindt u op deze website kosteloos meer informatie om deze, zo mogelijk, te laten corrigeren.”

Met andere woorden, ga met de juiste partij in zee – het BKR! Als u uw onterechte BKR-registraties teniet wil laten doen, laat u dan door BKR informeren hoe dit moet. Net als u heeft het BKR weinig aan onterecht negatieve registraties.

Let op!

BKR zegt dat u een klacht bij hun geschillencommissie vergezeld moet doen gaan van een recent overzicht van uw BKR-gegevens. Het aanvragen van zo’n overzicht of van toegang tot mijnBKR kan enige tijd duren. Zorg dus eerst dat u alle overige bijlagen voor uw klacht in huis hebt, dan het BKR-overzicht en dat u dan pas uw klacht indient.

Als u er niet uitkomt, schakel dan een vriend of familielid in om u te helpen. Wilt u of kunt u dit niet? Neem dan contact op met bijvoorbeeld de wetswinkel van uw gemeente, de sociaal raadslieden van uw gemeente of het maatschappelijk of juridisch spreekuur van uw wijkcentrum.

Zie ook:

Mister Money: BKR-code: hoe kom je ervan af? Link gewist, omdat de tekst erachter significant is gewijzigd. De auteur is nu een fan van al dan niet dubieuze bureautjes.

Update 26 januari 2020: ondanks dat het BKR bekend is met de vele aasgieren die boven schuldenaren rondvliegen, besloten ze de pagina met het Ebook te veranderen zonder een redirect in te stellen. Ik heb de link hersteld. Hij heette eerst: “Oneens met uw registratie bij BKR?”, nu “Kan ik mijn BKR-registratie (laten) aanpassen?”.

Update 4 november 2021: Het BKR heeft weer zijn link veranderd, maar belangrijker nog, ook de bezwaarprocedure ging op de schop. Hierdoor klopt vrijwel niets meer uit de bovenstaande posting. Ik ga er daarom ook geen aanpassingen meer in doen. De kapotte link blijft staan. On BKR’s head be it. De kern van het verhaal klopt echter nog steeds: is de registratie terecht, dan gaat een bureautje er ook weinig aan kunnen doen. En is de registratie onterecht, dan kun je op de site van de BKR ontdekken wat je er aan kunt doen.

Wat voor mijn gevoel nieuw lijkt is de erkenning van BKR dat ook een terechte registratie soms onnodig veel schade kan aanrichten. Ik citeer: “Of is je registratie wel terecht, maar zijn de gevolgen daarvan onevenredig groot? Dan kun je nagaan of je registratie aangepast of verwijderd kan worden.”

(Engels / English: this is a public service announcement. During one of the most expensive TV advertising slots I saw an ad for a company called Dynamiet Nederland that claims it will cancel negative registration with the Dutch office for debt registration, BKR. I immediately smelled a rat—nobody pays for expensive TV ads only so that they can ‘help’ people. But what was the catch? At first I thought that this service would offer expensive loans to people with debts so that they can replace the debts with even more expensive debts. Then I found out that the service these companies are offering, i.e. getting rid of an incorrect registration, is something a debtor can do themselves. In the above I outline how to do this.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *