(Dutch) Meerdere McAfee-installaties voor de XS4all-abonnee

(This post is aimed at an audience of which every member speaks Dutch, and not every one of them may speak English, so the rest is in Dutch.)

XS4All biedt zijn abonnees een ‘gratis’ virusscanner aan, en helaas heeft de provider voor het gebruiksonvriendelijkst product * gekozen, te weten McAfee (of McAffee als je zoals ik niet kan spellen).

Deze virusscanner mag je op maximaal 3 pc’s installeren, en daar ging het tot nu toe bij me mis. Elke keer als ik een extra virusscanner installeerde, zag McAfee dat als een losse licentie in plaats van als onderdeel van het 3-voor-de-prijs-van-1-pakket. Weliswaar werd daar niets extra’s voor gerekend**, maar het gevolg was wel dat ik elk jaar op 3 verschillende dagen een virusscanner moest herinstalleren. Wat toch elke keer een uurtje van mijn tijd kostte.***

Wat blijkt: er zijn vele manieren waarop je via je XS4All-account een McAfee-virusscanner kunt installeren, maar slechts één ervan zorgt ervoor dat je meerdere pc’s met dezelfde licentie dekt.

  • Ga naar je McAfee-account VANAF de pc waar je de scanner wil installeren.
  • Download de scanner ALLEEN vanaf het linkje van de licentie die je wil gebruiken.
  • Installeer.

Elke andere methode (software op een andere pc downloaden dan waar je hem gaat installeren, software vanaf een andere link downloaden) lijkt ervoor te zorgen dat een nieuwe, losse licentie wordt aangemaakt.

Als je een nieuwe pc hebt gekocht, en je bent door je 3 sub-licenties heen, dan kun je een van die sub-licenties loskoppelen van bijvoorbeeld een oude pc die je niet meer gebruikt. Op je McAfee-account klik je daarvoor op de naam van je abonnement (bij mij: “Subscription 1 Via McAfee”), en op de pagina die volgt kun je op “Deactivate” klikken. Dat zorgt ervoor dat er een licentie vrijkomt, die je dan weer kunt gebruiken voor de nieuwe pc met de methode die ik hierboven heb aangegeven.

*) c’t 2009/26. (Terug)

**) Dat wil zeggen, aan mij werd rechtstreeks niets gerekend, ik acht het niet geheel onwaarschijnlijk dat McAfee al die extra licenties gewoon doorberekent aan XS4All. Dat zou ik ook doen als ik een schoft was, en ik heb wat dat betreft geen enkele illusie over McAfee. (Terug)

***) Dit geldt natuurlijk alleen als je elke virusscanner op een andere dag hebt geïnstalleerd. Als je de pc’s voor je gezin niet allemaal op exact dezelfde dag aanschaft zal dat gauw het geval zijn.

Waarom je overigens überhaupt elk jaar je virusscanner opnieuw moet installeren is me een raadsel. Alhoewel: de helppagina’s van XS4all suggereren dat dat ook niet hoeft. Wel moet je dan voor elke pc een nieuw e-mailadres aanmaken. XS4All laat je standaard 5 pop-accounts met elk 5 aliases aanmaken (in totaal 25 e-mailadressen), dus het kan wel. Maar knullig dat zoiets is! (Terug)

Leave a Reply

Your email address will not be published.