Boeken

Choose Your Own Adventures

Choose Your Own Adventure (vaak afgekort tot CYOA) is Engels voor Kies Je Eigen Avontuur. Een CYOA is het gedrukte equivalent van een adventurespel. Maar omdat een boek geen geheugen heeft, werkt het noodgedwongen wat anders:

  1. Je staat voor de slotgracht van een groot kasteel. De brug is omlaag. In de slotgracht ligt een bootje. Ga naar 4 om de brug over te gaan, of naar 3 om het bootje te onderzoeken.
  2. Je roeit de gracht over, en je ziet opeens half onder de ophaalbrug een verborgen poortje. Et cetera.
  3. Het bootje bevat een zwaard. Je pakt het zwaard. Ga naar 5 als je de brug toch over wilt lopen, of naar 2 als je de gracht overroeit.
  4. Het was een val! Aan het einde van de brug wachten de soldaten van de graaf je op en nemen je gevangen. Het Einde.
  5. Aan het einde van de brug wachten de mannen van de graaf je op. Ze schrikken van je vlammend zwaard, waardoor je de kans krijgt te vluchten of te vechten. Et cetera.

De Duistere Deur

[thumbnail]
Ill.: De voorkant (JPEG, 60 kB).
[thumbnail]
Ill.: de achterkant (JPEG, 76 kB).

Blijkbaar bracht Nintendo in de jaren negentig een aantal CYOA-pockets uit. De Duistere Deur heeft Super Mario Bross in de hoofdrol, die misschien eerder bekend zijn van hun actiespelletjes. Dit is deel vier, een vertaling van Doors to Doom van Clyde Bosco. De vertaling is van Martin Scherstra.

Van de achterkant van het boek:

Mario en Luigi doen de deur open die plotseling is verschenen in hun loodgieterswerkplaats in Brooklyn. Ze duiken in de griezelige wereld van Dr. Sporis von Fungenstein, de gekke Goombawetenschapper. Hij stuitert onze onverschrokken helden op een reis door een gevaarlijke jungle, Subcon, en de Mushroom World. Marion en Luigi moeten de aanvallen overleven van de slechte Shyguys, Ninjis, Wart en de niet te verbeteren Kong-familie.

ISBN: 90 397 0016 8.


Pagina laatst gewijzigd op 18 februari 2003 door Branko Collin.

... naar de homepage